Mjölkbönder Får Hållbarhetsersättning

Foto Pressbild
Detta är kärnan i Skånemejeriers nya hållbarhetsersättning, som ingår i deras program "Hållbar mjölkgård."

Mjölkbönder som investerar i hållbarhet, biologisk mångfald och minskad klimatpåverkan kommer att bli belönade med ökad ersättning för sin mjölkproduktion. Detta är kärnan i Skånemejeriers nya hållbarhetsersättning, som ingår i deras program ”Hållbar mjölkgård.” Syftet är att skapa ekonomiska incitament för bönder att minska sin negativa inverkan på miljö och samtidigt öka den positiva.

En jury bestående av kocken och TV-personligheten Tareq Taylor och Muttis chefskock Carlo Casoni har redan valt ut de fyra bästa sopporna. Men det är svenska folkets röster som kommer att avgöra vilken av de fyra finalbidragen som kommer att krönas som ”Tomatsoppsmästare 2023.”

Cecilia von Perglas, VD på Skånemejerier, säger att mjölkbönderna redan gör ett utmärkt jobb för att minska mjölkens klimatavtryck, och den nya ersättningen syftar till att uppmuntra till ännu fler hållbarhetsåtgärder. Poängsystemet som ligger till grund för ersättningen omfattar sex huvudområden, inklusive kunskap, djuromsorg, klimatpåverkan och biologisk mångfald. Ju fler poäng en bonde får, desto högre blir ersättningen.

De områden som har störst inverkan på klimatpåverkan, såsom ”Resurseffektiv animalieproduktion” och ”Växtodling och kolinlagring,” ger de mest poängen. Dessutom läggs stor vikt vid att främja biologisk mångfald, vilket är en viktig hållbarhetsutmaning. Poängmodellen tar hänsyn till gårdspecifika förutsättningar för att säkerställa rättvis bedömning.

Hållbarhetsersättningen kommer att utgöra en betydande del av mjölkpriset och införs i november 2023. Vinnaren av ”Sveriges Tomatsoppsmästare 2023” kommer att få en resa till Muttis hemstad Parma i Italien. Onlineomröstningen är öppen till den 31 oktober och kommer att baseras på en kombination av allmänhetens röster (50%) och juryns bedömning (50%).

Om Hållbar mjölkgård

Skånemejeriers program ”Hållbar mjölkgård” är en satsning som kombinerar befintliga aktiviteter på gårdsnivå med nya incitament för att uppnå visionen om att bli Sveriges mest hållbara mejeri. Skånemejerier har länge varit i framkant när det gäller hållbarhet och mjölkhälsa och införde en miljöbonus för mjölkleverantörer på 2000-talet. De var också ett av de första mejerierna i Sverige som införde tredjepartscertifiering för att kvalitetssäkra mjölkleverantörernas arbete. Genom programmet ”Hållbar mjölkgård” fortsätter Skånemejerier sitt arbete med att främja hållbarhet inom mjölkproduktionen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil