Pandemin gjorde att efterfrågan från storkök och restaurang minskade kraftigt och överskottet på kokta rödbetor var ett faktum. Det fick dagligvarukoncernen Orkla att ringa Rscued, företaget som sedan 2015 räddar frukt- och grönsaker från att bli svinn. Efter årsskiftet släpper Rscued en rödbetshummus gjord på räddade rödbetor och totalt undviker man att 36 ton kasseras i onödan.

När Felix Richter, produktchef på Orkla, ringde och berättade att han hade tonvis med klyftade rödbetor i frysen, tänkte jag, detta bara måste vi kunna göra något av. Jag går ju igång på allt som är mission impossible, säger Truls Christenson, medgrundare till Rscued. 

Vi hade ett problem, tillsammans med Rscued fann vi en lösning och nu släpps en helt ny produkt. Det har varit så kul att få se hur en vild idé som räddad rödbetshummus har gått och blivit verklighet, säger Felix Richter på Orkla. 

Konsumenter kommer att hitta Rscueds räddade rödbetshummus i en grillmacka på 7-eleven, i caféer, restauranger och i butiker från i mitten på februari. Hotellkedjan Nordic Choice serverar rödbetshummusen på alla sina frukostbufféer. För restauranger och storkök finns produkten att hitta hos bland annat Martin & Servera, Menigo och Out of Home.

De räddade rödbetorna är ackompanjerade av kikärtor, tahini, citron och kryddor. Använd som pålägg, i hamburgaren eller som dipp till grönsaker och meze. Produkten är laktosfri, glutenfri och vegansk.

Rödbetshummusen kommer finnas i förpackning om 200g och 2,5 kg. Burken 200g som kommer säljas i butik kostar ca 26,95 kr. Grillmackan med rscued rödbetshummus och fetaost finns att köpa på 7-Eleven från v. 7.

Om Rscued
30 % av allt som odlas i världen slängs. Rscued är företaget från Helsingborg som sedan 2015 arbetar med och brinner för att minska matsvinnet. Av räddad frukt och grönsaker tillverkas juice, smoothies och chips. Det lilla som blir över komposteras och blir till vegansk blomjord. Så att nya frukter och grönsaker kan växa.