Återhämtningen på gång inom handeln

Återhämtningen på gång inom handeln
”Hoppet återvänder”, konstaterar Svensk handels vd Karin Johansson om läget. Foto: Pressbild Svensk handel
Framtidstron i handeln ökar inom alla delbranscher men osäkerheten kvarstår ändå, konstaterar Svensk handel i sin färska handelsbarometer.

Framtidstron i handeln ökar inom alla delbranscher men osäkerheten kvarstår ändå, konstaterar Svensk handel i sin färska handelsbarometer.

Framtidsindikatorn i handeln ökar inom alla delbranscher. Sällanköpsvaruhandeln visar på en stark återhämtning från låga nivåer, men osäkerheten kring framtiden är fortsatt påtaglig.
Även inom partihandeln ser man något ljusare på de kommande tre månaderna. Det är dock bara e-handeln som har en positiv framtidstro, med ett index över 100.

Så sammanfattar Svensk handel läget utifrån april månads handelsbarometer.
I den stiger framtidstron i sällanköpshandeln för andra månaden i rad och framtidsindikatorn för butikshandeln som helhet stiger med 8,9 enheter till 95,5.
Eftersom den neutrala nivån – ”normaltillståndet” – är 100 är det fortfarande en ökning från låga nivåer och med en kvarvarande osäkerhet om framtiden.

– Hoppet återvänder i takt med vaccinationerna. Över 2.3 miljoner vaccinationer har nu genomförts i Sverige. Men trots en uppgång i Framtidsindikatorn vågar inte butikshandlarna vara allt för optimistiska, då framtiden fortsatt är oviss, kommenterar Svensk handels vd Karin Johansson.

Partihandeln, som bland annat levererar varor till detaljhandeln, restauranger, export och offentlig sektor, har under coronapandemin lidit stora förluster.
Enligt en beräkning från Svensk handel som baseras på statistik från SCB tappade partihandeln 60 miljarder kronor under 2020.

I april går det att skönja en viss optimism, då Framtidsindikatorn stiger med 7,8 enheter till index 99,0.
– Det är glädjande att partihandeln, som också drabbats hårt av pandemin under året som gått, nu ser lite ljusare på framtiden. Butikernas återhämtning speglas i leverantörernas framtidstro, säger Karin Johansson.

Även inom e-handeln stiger framtidstron och index där landar på 117,2, vilket är 3,3 enheter upp.
– E-handelns framtidsoptimism ser ut att stabilisera sig på en hög nivå och det finns en betydligt starkare framtidstro än i detaljhandeln. Det är tydligt att pandemin har fört med sig förändrade beteendemönster som gjort att allt fler söker sig till e-handeln, avslutar Karin Johansson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Norska Posten testar paketrobot

Nu testar norska Posten självkörande robotar som hämtar varor och även levererar dem. Första delen i projektet är ett test i fyra veckor.

”Julhandeln blir oerhört viktig”

Det är fortsatt dyster framtidstro hos svenska handlare och Svensk handel ser nu julhandeln som ”oerhört viktig” för utvecklingen framöver.

Lidingö centrum skapar yta för fler

Det blir stora förändringar i Lidingö centrum under början av nästa år och ambitionen är att skapa större ytor totalt och ge plats åt fler.

”Det finns ingen gratis frakt”

”Det finns ingen gratis frakt”, skriver LO-förbundet Transport och uppmanar alla att välja alternativ som är bra för individ och miljö.

Vi handlar mer under Black Week

Klarna konstaterar, efter de första dagarna av Black Week, att man kan se en försäljningsökning på ungefär 4 procent jämfört med förra året.

Nyinvigning hos Coop i Norrköping

Coop öppnar nu Norrköpings första Stora Coop. Det handlar om Coop risängen som nu är nyinvigd som stormarknad, med stora ambitioner.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil