En kompass i en föränderlig smakvärld
Smakrapporten, som ges ut för fjärde året i rad av Smakbox, är uppdelad i tre huvuddelar: smaktrender, matlagning och hållbarhet. I rapporten ingår även Smakografen – en temperaturmätare med topplista över 300 unika smaker baserat på svenska konsumenters preferenser.
– Med Smakrapporten vill vi ge livsmedelsbranschen ett värdefullt beslutsunderlag som fungerar som en kompass i en ständigt föränderlig smakvärld. Den ger insikter om trender, beteenden och värderingar som kan hjälpa företag att förstå och anpassa sig till framtidens behov, säger Per Ingman, grundare och vd på Smakbox.
Från pistage till hallon – smakpreferenser med känsla
Smakerna som toppar listan 2025 är citron, hallon och pistagenötter. Det är smaker som uppfattas som fräscha, trygga och emotionellt laddade – och som nu får ett uppsving i nya format.
Pistageboomen förklaras delvis av tillgång och pris. Eftersom pistage är dyrt och ovanligt i produkter ökar efterfrågan. Dessutom har virala trender som ”dubaichokladen” bidragit till dess nya status.
Samtidigt minskar suget efter klassiskt starka och tunga smaker som chili, choklad och vanilj. Även koriander, tryffel och lakrits förblir bland de mest polariserade smakerna.
– Citron signalerar fräschör och syra – en smak som lyfter och bryter. Hallon bär på en mild sötma som för tankarna till sommar, barndom och frukost. Det finns en emotionell laddning i dessa smaker som handlar om trygghet, igenkänning och balans, säger Johan Swahn, doktor i sensorik och medgrundare av The Taste Lab och TasteWorthy.
Asien och Medelhavet dominerar i köket
När det gäller vilken typ av matlagning svenskarna vill upptäcka och laga mer av, delar det asiatiska och italienska köket förstaplatsen med 39 procent vardera. Vietnamesiskt och koreanskt toppar i Asien, medan intresset för grekisk och spansk matlagning ökar markant.
Samtidigt vill 53 procent laga mer från grunden, och smaken är viktigare än hälsoskäl. Växtbaserat fortsätter växa, men många efterlyser mer inspiration. Det är också tydligt att snabbmat och dieter tappar mark till förmån för matglädje, hantverk och äkthet.
Hållbarhet med smak som drivkraft
Rapporten visar att hållbara val måste smaka minst lika bra som de känns. 62 procent säger att de slänger mindre mat än för tre år sedan. Många minskar matsvinn genom att handla oftare, planera bättre eller välja fryst framför längre hållbarhet.
Två av tre konsumenter prioriterar svenskt ursprung, både för att stötta svenska bönder och stärka livsmedelssäkerheten. KRAV, Fairtrade och närproducerat är fortsatt viktiga hållbarhetsmarkörer – men smaken avgör.
Många anger att priset fortfarande är ett hinder. Ett mer tillgängligt pris skulle sänka tröskeln för fler att välja hållbart i vardagen.
Smakrapporten 2025 visar tydligt: konsumenterna söker inte bara god smak – de söker mening, upplevelse och ansvar. För dig som vill ligga i framkant gäller det att förstå smakens roll i allt från inköp till hållbarhetsstrategi.