Ulva Gubben satsar på framtidens odling med ergonomi, vatteneffektivitet och naturlig bekämpning
äntligen jordgubbssäsong. Men i Ulva, norr om Uppsala, plockas bären inte längre från marken utan från bord i midjehöjd. Hos Ulva Gubben kombineras nytänkande odlingsteknik med hållbarhet och arbetsmiljö i fokus.
På Ulva Gubben, strax norr om Uppsala, ligger Fredrik Hörenius moderna bärodling som sträcker sig över 30 till 40 fotbollsplaner. Här växer en halv miljon jordgubbsplantor i omkring 200 inklädda tunnlar, men utan att planteras i marken.
Vi använder ett ergonomiskt bordssystem, så kallat table top, som gör att man kan både odla och plocka utan att behöva böja sig, berättar Fredrik Hörenius.
Effektiv vattenanvändning och större kontroll
Systemet gör det möjligt att optimera både bevattning och näringstillförsel. En meter bordodling kräver omkring tre liter vatten per dag, jämfört med 15 till 20 liter vid traditionell markodling.
Målet är att minimera dräneringen och se till att varje planta får exakt rätt mängd vatten, säger Fredrik Hörenius.
Tunnelodlingen ger dessutom bättre kvalitet, längre hållbarhet och ökad kontroll över både skördetid och odlingssäsong.
Giftfri odling med naturliga metoder
Ulva Gubben arbetar aktivt med att undvika kemiska bekämpningsmedel. I stället används nyttodjur för att hålla skadedjur borta. Det är en metod man var tidigt ute med och som nu vidareutvecklats.

Vi skötte bekämpningen manuellt i många år, men nu har vi investerat i en maskin som sprider organismer över 20 hektar odlingsmark. Vi vill skydda både plantorna och vår personal, säger Fredrik Hörenius.
De biologiska organismerna riktar sig främst mot jordgubbskvalster, växthusspinnkvalster och trips. Ulva Gubben är enligt egen uppgift först i Sverige med att maskinellt sprida nyttodjur inom jordgubbsodling.
Sammantaget ger satsningen ett jordgubbssystem som är mer hållbart, resurssnålt och arbetsvänligt – ett exempel på hur svensk bärproduktion moderniseras utan att tumma på kvalitet.

