Systembolaget belönar forskning

Vinnarna Johanna Gripenberg och Erika Sundin med prisutdelare Kent Nilsson | Fotograf: Tomas Enqvist, Progress
Systembolaget delar ut Kunskapspriset 2023 till Johanna Gripenberg för hennes bidrag till preventionsforskning av alkohol och andra droger. Juniorpriset går till Erica Sundin för forskning om skador orsakade av andra personers drickande. Prisutdelningen sker under en årlig alkoholforskningskonferens.

Systembolaget tilldelar sitt Kunskapspris 2023 till Dr. Johanna Gripenberg för hennes bidrag till befolkningsbaserad preventionsforskning om alkohol och andra droger. Hennes arbete har fokuserat på högriskmiljöer och attityder till drogproblem, förekomst av användning i riskmiljöer och utveckling av vetenskapligt utvärderade preventionsmetoder. Kunskapspriset är värt 100 000 kronor.

Dr. Erica Sundin, som nyligen avlade sin doktorsexamen, får Systembolagets Juniorpris 2023 för sitt arbete om skadorna som orsakas av andras drickande, eller ”skada på andra”. Sundin jämförde metoder för att mäta skadorna av andras drickande i 19 europeiska länder och bidrog med ny och viktig kunskap om hur alkohol skadar mer än bara den som dricker. Juniorpriset är värt 50 000 kronor.

Priserna kommer att delas ut under den årliga alkoholforskningskonferensen som organiseras av Systembolaget, där forskare och experter samlas för att diskutera ny forskning om skadorna som alkohol kan orsaka och hur man kan förebygga det. Konferensdeltagarna inkluderar alkoholforskare, representanter från avdelningar, myndigheter och organisationer samt representanter från de nordiska alkoholmonopolen. Konferensen äger rum den 11-12 maj 2023. Syftet med konferensen är att belysa och sprida nya forskningsresultat om hälsopåverkan av alkoholkonsumtion och förebyggande metoder.

Representanter från Världshälsoorganisationen (WHO) och organisationer som arbetar för att förebygga cancer kommer att delta i konferensen, liksom forskare finansierade av Systembolagets Alkoholforskningsråd. Det externa prisutskottet som väljer vinnarna består av forskare från olika discipliner.

Systembolagets Kunskapspris och Juniorpris uppmärksammar forskare som har bidragit med ny, banbrytande kunskap inom alkoholforskning.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil