Nu har domarna fallit i den omfattande Ica-härvan där 18 Ica-handlare och närstående stått åtalade för grova insiderbrott. Nu döms 16 av de åtalade och tre av dem får fängelsestraff. Den som begått de allvarligaste brotten får ett fängelsestraff på tre år och två månader, vilket är ovanligt långt.

– Det är det högsta straffet som har dömts ut i den här typen av mål, säger rådmannen Ylva Aversten till DN.

Ica-härvan är, till antalet inblandade, det största insidermålet i Sverige på drygt tio år.

De insiderbrott och grova insiderbrott som begått gjordes i samband med den fas där Ica-gruppen köptes ut från börsen.

En person, högst uppsatt inom Ica, har enligt åtal och dom läckt hemlig information om att Ica-handlarnas förbund och AMF tänkte köpa alla utestående aktier i Ica och avnotera bolaget.

De 16 personer som nu döms för brott har känt till detta och den vägen kunnat göra stora vinster på sin insiderinformation. De tre som bedöms vara huvudpersoner får fängelse. En av de tre får alltså fängelse i tre år och två månader och beläggs dessutom med näringsförbud i fem år.

De andra två som döms till fängelse får ett straff på ett år och två månader respektive ett år och åtta månader samt i båda fallen näringsförbud i tre år.

Totalt krävs de dessutom på 16,3 miljoner kronor av brottsvinsterna, 7 miljoner av dem från det bolag som ägs av Maxi-handlaren som fick det längsta straffet.

Hans bolag ska även betala en företagsbot på 5 miljoner kr.