16 dömda i Ica-härva Tre får fängelsestraff

Stockholms Tingsrätt | Arkivbild MostPhotos
Domarna i Ica-härvan har fallit. 16 av 18 åtalade döms för brott. Tre av dem får fängelse i upp till tre år och två månader.

Nu har domarna fallit i den omfattande Ica-härvan där 18 Ica-handlare och närstående stått åtalade för grova insiderbrott. Nu döms 16 av de åtalade och tre av dem får fängelsestraff. Den som begått de allvarligaste brotten får ett fängelsestraff på tre år och två månader, vilket är ovanligt långt.

– Det är det högsta straffet som har dömts ut i den här typen av mål, säger rådmannen Ylva Aversten till DN.

Ica-härvan är, till antalet inblandade, det största insidermålet i Sverige på drygt tio år.

De insiderbrott och grova insiderbrott som begått gjordes i samband med den fas där Ica-gruppen köptes ut från börsen.

En person, högst uppsatt inom Ica, har enligt åtal och dom läckt hemlig information om att Ica-handlarnas förbund och AMF tänkte köpa alla utestående aktier i Ica och avnotera bolaget.

De 16 personer som nu döms för brott har känt till detta och den vägen kunnat göra stora vinster på sin insiderinformation. De tre som bedöms vara huvudpersoner får fängelse. En av de tre får alltså fängelse i tre år och två månader och beläggs dessutom med näringsförbud i fem år.

De andra två som döms till fängelse får ett straff på ett år och två månader respektive ett år och åtta månader samt i båda fallen näringsförbud i tre år.

Totalt krävs de dessutom på 16,3 miljoner kronor av brottsvinsterna, 7 miljoner av dem från det bolag som ägs av Maxi-handlaren som fick det längsta straffet.

Hans bolag ska även betala en företagsbot på 5 miljoner kr.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil