”Svårt ställa krav på fossilfri transport”

”Svårt ställa krav på fossilfri transport”
Foto: Mostphotos
Det är svårt att ställa krav på fossilfria transporter och det krävs en gemensam attityd för att lösa problemet, säger logistikföretag i Sverige.

Det är svårt att ställa krav på fossilfria transporter och det krävs en gemensam attityd för att lösa problemet, säger logistikföretag i Sverige.

Det är i ett reportage på sydsvenskan.se som frågan tas upp och utgångspunkten är att få fossilfria lastbilar och en invecklad logistikkedja gör att det blir svårt att minska utsläppen från den tunga trafiken, i det här fallet med E6 genom Skåne som utgångspunkt.

– Man skulle önska att engagemanget var större, framförallt från dem som köper transporter, säger Ulric Långberg, samhällspolitisk chef på branschorganisationen Sveriges åkeriföretag, hos sydsvenskan.se.
Klimatmålet är att minska utsläpp av växthusgaser från trafik med 70 procent till år 2030 och det är en minskning med 8 procent per år, vilket man ser som svårt att leva upp till.

Knäckpunkten i sammanhanget är att leverans- och logistikkedjor ofta består av många led och inkluderar ett antal underleverantörer och entreprenörer.
– Det gör att många åkerier aldrig kommer i det läget att kundens krav på hållbarhet når hela vägen, säger Ulric Långberg hos sydsvenskan.se.

Enligt Långberg är det avgörande att hela transportkedjan synliggörs. Han hävdar att idag styr billigast pris i mellantrafiken från ett lager till ett annat och åkerier kör med omärkta lastbilar för att man inte ska se vilket åkeri som kör, effektivitet eller kvalitet och inte kunna bedöma om det är fossilfritt.
Öppenheten om det dyker förts upp när det gäller den sista transporten, den som går till själva matbutiken, menar han.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil