”Svårt ställa krav på fossilfri transport”

”Svårt ställa krav på fossilfri transport”
Foto: Mostphotos
Det är svårt att ställa krav på fossilfria transporter och det krävs en gemensam attityd för att lösa problemet, säger logistikföretag i Sverige.

Det är svårt att ställa krav på fossilfria transporter och det krävs en gemensam attityd för att lösa problemet, säger logistikföretag i Sverige.

Det är i ett reportage på sydsvenskan.se som frågan tas upp och utgångspunkten är att få fossilfria lastbilar och en invecklad logistikkedja gör att det blir svårt att minska utsläppen från den tunga trafiken, i det här fallet med E6 genom Skåne som utgångspunkt.

– Man skulle önska att engagemanget var större, framförallt från dem som köper transporter, säger Ulric Långberg, samhällspolitisk chef på branschorganisationen Sveriges åkeriföretag, hos sydsvenskan.se.
Klimatmålet är att minska utsläpp av växthusgaser från trafik med 70 procent till år 2030 och det är en minskning med 8 procent per år, vilket man ser som svårt att leva upp till.

Knäckpunkten i sammanhanget är att leverans- och logistikkedjor ofta består av många led och inkluderar ett antal underleverantörer och entreprenörer.
– Det gör att många åkerier aldrig kommer i det läget att kundens krav på hållbarhet når hela vägen, säger Ulric Långberg hos sydsvenskan.se.

Enligt Långberg är det avgörande att hela transportkedjan synliggörs. Han hävdar att idag styr billigast pris i mellantrafiken från ett lager till ett annat och åkerier kör med omärkta lastbilar för att man inte ska se vilket åkeri som kör, effektivitet eller kvalitet och inte kunna bedöma om det är fossilfritt.
Öppenheten om det dyker förts upp när det gäller den sista transporten, den som går till själva matbutiken, menar han.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

Rättelse: Skapar en ny enhet

Tolv av Lekias 170 handlarägda butiker i Sverige och Norge genomför en koncernbildning inom Lekia. Den nya koncernens namn är Lekledaren.

Jättesatsning av Löfbergs i Karlstad

Familjen Löfberg, som äger kafferosteriet med samma namn, gör nu en jättesatsning i Karlstad med, bland annat, ett nytt stort kafferosteri.

Ny formel ska hjälpa med klappar

En ny formel ska hjälpa oss att köpa rätt julklappar, något som enligt en undersökning oroar väldigt många svenskar.

Nya EU-regler för förpackningar

EU har antagit nya regler för förpackningar och avfall från förpackningar. Samtidigt skapar man ett förbud mot s k ”evighetskemikalier”.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil