Mjölk- och köttföretag släpper klimatrapport

Mjölk- och köttföretag släpper klimatrapport
Foto: Växa
Ett antal företag inom mjölk och nötkött släpper en gemensam klimatrapport som slår fast att det går att minska klimatutsläppen i den grad som behövs.

Ett antal företag inom mjölk och nötkött släpper en gemensam klimatrapport som slår fast att det går att minska klimatutsläppen i den grad som behövs.

Det är möjligt för den svenska produktionen av mjölk och nötkött att minska klimatutsläppen i linje med Parisavtalet, samtidigt som produktiviteten ökar och den biologiska mångfalden gynnas. Det hävdar en ny rapport från livsmedelsbranschen.

I rapporten ”Framtidens jordbruk: mjölk och nötkött”, har stora delar av livsmedelsbranschen i Sverige gjort en gemensam kartläggning av vilka utmaningar och möjligheter som påverkar arbetet för en mer hållbar produktion till 2050.

– I vår rapport beskrivs fokusområden och potentialer för att minska klimatpåverkan och samtidigt öka produktiviteten och gynna den biologiska mångfalden. Den svenska mjölk- och nötkötts-produktionen har en viktig roll att spela i ett hållbart livsmedelsystem även i framtiden, säger Claes Johansson, hållbarhetschef hos Lantmännen, i ett pressmeddelande.

– Resultaten visar på vikten av helhetssyn inom livsmedelssystemet och att svensk mjölk- och nötköttsproduktion måste ses ur ett bredare hållbarhetsperspektiv än enbart klimatutmaningen. Djurhållning och växtodling är sammanlänkade system och synergierna kan stärkas ytterligare för ökad hållbarhet och stärkt livsmedelsförsörjning i Sverige, säger Elina Matsdotter, hållbarhetschef på Svenskt kött.

– I Sverige har vi de rätta förutsättningarna att fortsätta utveckla näringen vidare, med innovationer och ökad kunskap i alla led. Men för att kunna göra det och möjliggöra framtida investeringar på gården måste lönsamheten inom primärproduktionen stärkas, säger Gustav Kämpe, vice ordförande Växa, Arlabonde och styrelsemedlem i Arla.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil