Norrländsk hud och skånsk AI

Care of Gerd, med sin ekologiska hudvård, är en av vinnarna i årets entreprenörspris från Ica. | Foto: Pressbild
Care of Gerd, ekologisk hudvård i norr, och Vultus, AI och satellitbilder i söder, är de två vinnarna när Ica delar ut sitt entreprenörspris för 2020.

Care of Gerd, ekologisk hudvård i Jokkmokk och Vultus, som med AI och satellitbilder skräddarsyr rekommendationer till lantbrukare, är alltså vinnarna av Icas entreprenörspris 2020.
De har utsetts av en jury medbland andra hjärnforskaren och entreprenören Mouna Esmaeilzadeh, LRF:s vd Anna-Karin Hatt och Sara Rosengren, professor i marknadsföring.

– Med Icas entreprenörspris vill vi hylla företagare som med hjälp av innovationsförmåga och entreprenörskap förbättrar vårt samhälle. Årets vinnare arbetar båda för en mer hållbar produktion inom sina områden och har ett starkt engagemang för natur och människa, säger Per Strömberg, vd för Ica-gruppen och ordförande för juryn.

Icas entreprenörspris delas ut för tredje året i rad och i två kategorier – Årets lokala hjälte och Årets agtech-entreprenör.
Årets lokala hjälte 2020 är syskonen Anna-Lena Wiklund Rippert och Johan Wiklund med företaget Care of Gerd, som producerar ekologisk hudvård i Jokkmokk.

Företaget startades 2008 och är döpt efter syskonens mamma Gerd. Care of Gerd är ett av världens nordligaste skönhetshus och tar tillvara Lapplands naturliga resurser genom att förädla örter och bär till produkter som är snälla mot både hud och miljö.
Skönhetsfabriken med 15 anställda har satt Jokkmokk på kartan och lockar såväl svenska som utländska besökare till orten.
– Det är en stor ära att få detta pris! Det ingen hemlighet att vi är stolta över vårt ursprung och Jokkmokk, och därför känns ”årets lokala hjälte” extra hedrande, säger Johan Wiklund.

Årets agtech-entreprenör 2020 är Robert Schmitt som driver Vultus i Lund, ett företag som genom AI och satellitbilder hjälper lantbrukare att minska användningen av konstgödsel.
Vultus lösning går ut på att kombinera AI-teknologi med satellitbilder och på så sätt ta fram skräddarsydda rekommendationer för hur gödsel ska spridas på varje enskild åker. Informationen skickas sedan i realtid till den traktor som arbetar på fältet.

Tack vare företagets tjänst kan lantbrukare driva mer hållbara jordbruk och samtidigt minska sina kostnader för kvävegödsel.
– Det betyder väldigt mycket för oss att vinna Icas entreprenörspris. Priset innebär att vi får uppmärksamhet för våra tjänster, som hjälper oss uppnå vårt mål att effektivisera lantbruket, säger Robert Schmitt.

Juryns motivering/Care of Gerd
”Syskonen Johan Wiklund och Anna-Lena Wiklund Rippert har tagit sitt ekologiska hudvårdsmärke från källarlokal till världens nordligaste skönhetsfabrik som nu expanderar. Med lokala ingredienser, natur, djur och människa i centrum skapas deras innovativa, naturliga produkter från Care of Gerd. De bidrar inte bara till lokala arbetstillfällen i Jokkmokk utan också stolthet för orten och många besökare”.

Juryns motivering/Vultus
”En av lantbrukets stora klimatutmaningar är att minska användningen av fossila bränslen i produktionen och det förutsätter att man också drar ner på fossilt producerat mineralgödsel. Vultus lösning tar hjälp av AI och satellitbilder för att kunna informera lantbrukare om exakt var de behöver gödsla på åkern och inte. På så sätt skapas inte bara ökad hållbarhet för framtiden – på sikt förbättras också gårdarnas ekonomiska lönsamhet”.       

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil