Norrländsk hud och skånsk AI

Care of Gerd, med sin ekologiska hudvård, är en av vinnarna i årets entreprenörspris från Ica. | Foto: Pressbild

Care of Gerd, ekologisk hudvård i Jokkmokk och Vultus, som med AI och satellitbilder skräddarsyr rekommendationer till lantbrukare, är alltså vinnarna av Icas entreprenörspris 2020.
De har utsetts av en jury medbland andra hjärnforskaren och entreprenören Mouna Esmaeilzadeh, LRF:s vd Anna-Karin Hatt och Sara Rosengren, professor i marknadsföring.

– Med Icas entreprenörspris vill vi hylla företagare som med hjälp av innovationsförmåga och entreprenörskap förbättrar vårt samhälle. Årets vinnare arbetar båda för en mer hållbar produktion inom sina områden och har ett starkt engagemang för natur och människa, säger Per Strömberg, vd för Ica-gruppen och ordförande för juryn.

Icas entreprenörspris delas ut för tredje året i rad och i två kategorier – Årets lokala hjälte och Årets agtech-entreprenör.
Årets lokala hjälte 2020 är syskonen Anna-Lena Wiklund Rippert och Johan Wiklund med företaget Care of Gerd, som producerar ekologisk hudvård i Jokkmokk.

Företaget startades 2008 och är döpt efter syskonens mamma Gerd. Care of Gerd är ett av världens nordligaste skönhetshus och tar tillvara Lapplands naturliga resurser genom att förädla örter och bär till produkter som är snälla mot både hud och miljö.
Skönhetsfabriken med 15 anställda har satt Jokkmokk på kartan och lockar såväl svenska som utländska besökare till orten.
– Det är en stor ära att få detta pris! Det ingen hemlighet att vi är stolta över vårt ursprung och Jokkmokk, och därför känns ”årets lokala hjälte” extra hedrande, säger Johan Wiklund.

Årets agtech-entreprenör 2020 är Robert Schmitt som driver Vultus i Lund, ett företag som genom AI och satellitbilder hjälper lantbrukare att minska användningen av konstgödsel.
Vultus lösning går ut på att kombinera AI-teknologi med satellitbilder och på så sätt ta fram skräddarsydda rekommendationer för hur gödsel ska spridas på varje enskild åker. Informationen skickas sedan i realtid till den traktor som arbetar på fältet.

Tack vare företagets tjänst kan lantbrukare driva mer hållbara jordbruk och samtidigt minska sina kostnader för kvävegödsel.
– Det betyder väldigt mycket för oss att vinna Icas entreprenörspris. Priset innebär att vi får uppmärksamhet för våra tjänster, som hjälper oss uppnå vårt mål att effektivisera lantbruket, säger Robert Schmitt.

Juryns motivering/Care of Gerd
”Syskonen Johan Wiklund och Anna-Lena Wiklund Rippert har tagit sitt ekologiska hudvårdsmärke från källarlokal till världens nordligaste skönhetsfabrik som nu expanderar. Med lokala ingredienser, natur, djur och människa i centrum skapas deras innovativa, naturliga produkter från Care of Gerd. De bidrar inte bara till lokala arbetstillfällen i Jokkmokk utan också stolthet för orten och många besökare”.

Juryns motivering/Vultus
”En av lantbrukets stora klimatutmaningar är att minska användningen av fossila bränslen i produktionen och det förutsätter att man också drar ner på fossilt producerat mineralgödsel. Vultus lösning tar hjälp av AI och satellitbilder för att kunna informera lantbrukare om exakt var de behöver gödsla på åkern och inte. På så sätt skapas inte bara ökad hållbarhet för framtiden – på sikt förbättras också gårdarnas ekonomiska lönsamhet”.       

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform
Sia-glass redovisar 2020 som rekordår

Sia-glass redovisar 2020 som rekordår

Glassmarknaden har varit god under 2020 och för Sia-glass redovisar man att årets storsäljare är en svensk klassiker. Det handlar om glassbåten…

Bara kaffe latte hos Löfbergs nu?

Bara kaffe latte hos Löfbergs nu?

Anders Fredriksson lämnar Norrmejerier för att börja ett nytt jobb som koncernchef och vd för Löfbergs. Fredriksson tar över på nya jobbet 9 augusti. Efter

Dålig märkning om bekämpningsmedel

Dålig märkning om bekämpningsmedel

Varannan vara som behandlats med bekämpningsmedel saknar rätt märkning i Sverige, konstaterar Kemikalieinspektionen efter en stor granskning.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.