Så kan en ransonering ske

Tomma hyllor är inget Landsbygdsminister Jennie Nilsson (s) vill se. | Foto: Hadar Holm
Eftersom det inte går att bygga upp livsmedelsförsörjningen snabbt för regeringen en diskussion med dagligvaruhandeln inför en eventuell ransonering.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (s) säger till SvD att man bygger en beredskap för en eventuell ransonering i coronakrisens spår, framförallt utifrån att det inte går upp bygga upp den svenska livsmedelsförsörjningen snabbt.
– Därför har vi tät dialog med Ica, Coop, Hemköp och Willys för att se om vi måste börja ransonera, säger Nilsson till SvD.

Ransonering har diskuterats för en sådan situation men inte behövts hittills. Samtidigt har Sverige heller inget system för ett sådant läge.
– Det gamla är helt skrotat. Vår analys blev att Coop och Ica och Willys måste prata med varandra så att vi ser vad som saknas.

Punkt ett blir därför att fråga handeln om man kan se till att varor fördelas i hela landet på det sätt som behövs.
Det finns även lagutrymmen att ta till för en sådan situation.

– Vi är ett importberoende land. Faller produktionen i Europa ligger vi sist i kedjan. Fastnar transporterna på vägen är vi och Finland alltid längst bort, svarar Per Callenberg, landsbygdsministerns högra hand i SvD.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Pengar att spara på mindre svinn

I ekonomiskt svårare tider är minskat matsvinn inte bara positiv för miljön utan även för den egna plånboken, påpekar Danone och Too good to go.

Lämnar råd inför stora matsvinnsdagen

Tyska Hellofresh ansluter sig till dem som uppmärksammar internationella matsvinnsdagen denna torsdag och lämnar sina råd för minskat matsvinn.

Stor majoritet vill ha skolmjölken kvar

Franskägda Skånemejerier har gjort en undersökning bland skånska föräldrar, vilken visar att en stor majoritet av dem vill ha skolmjölken kvar.

Genererar pengar även till Skåne

Köpenhamns flygplats genererar 14,4 miljarder kr i samhällsekonomisk vinst för Region Skåne och skapar jobb och ekonomisk tillväxt, enligt ny rapport.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil