Så kan en ransonering ske

Tomma hyllor är inget Landsbygdsminister Jennie Nilsson (s) vill se. | Foto: Hadar Holm
Eftersom det inte går att bygga upp livsmedelsförsörjningen snabbt för regeringen en diskussion med dagligvaruhandeln inför en eventuell ransonering.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (s) säger till SvD att man bygger en beredskap för en eventuell ransonering i coronakrisens spår, framförallt utifrån att det inte går upp bygga upp den svenska livsmedelsförsörjningen snabbt.
– Därför har vi tät dialog med Ica, Coop, Hemköp och Willys för att se om vi måste börja ransonera, säger Nilsson till SvD.

Ransonering har diskuterats för en sådan situation men inte behövts hittills. Samtidigt har Sverige heller inget system för ett sådant läge.
– Det gamla är helt skrotat. Vår analys blev att Coop och Ica och Willys måste prata med varandra så att vi ser vad som saknas.

Punkt ett blir därför att fråga handeln om man kan se till att varor fördelas i hela landet på det sätt som behövs.
Det finns även lagutrymmen att ta till för en sådan situation.

– Vi är ett importberoende land. Faller produktionen i Europa ligger vi sist i kedjan. Fastnar transporterna på vägen är vi och Finland alltid längst bort, svarar Per Callenberg, landsbygdsministerns högra hand i SvD.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil