30 års tillväxt men nu blir det tuffare

Foto MostPhotos
Handeln ur ett regionalt perspektiv? 30 år av tillväxt men nu en situation där flera smällar efter varandra gör att vi frontar en tuff period.

Hur har handeln regionalt klarat två år av pandemi – och vart är handeln på väg nu? Det var två centrala frågor när Handelsrådet och HUI bjöd in till ett seminarium på området 6 september.

Efter pandemin kom invasionen av Ukraina och ett globalt läge med starkt stigande energipriser och ökad oro.

– Två kriser tätt inpå varandra är tufft och därför kan vi förvänta oss en nedgång, sade Emelie Ekholm från HUI och berättade att 2020 växte detaljhandeln med 3,2 procent, mest bara på e-handeln. 
– 2021 var tillväxten ännu starkare och den fysiska handeln hade spottat upp sig. Till skillnad från året innan var det sällanköpshandeln som drev utvecklingen. Det syntes i sådant som att 2020 var 14 av de 15 kommuner som hade starkast tillväxt i detaljhandeln var så kallade pendlingskommuner som Kungsbacka, Kungälv och Värmdö.
När människor under pandemin var hemma betydligt mer ökade handeln rejält.

Annars är pendlingskommuner nära storstäder – som Täby, Partille och Vellinge – den kommungrupp som haft starkast tilläxt sedan 2018.
Under pandemin har landsbygdskommuner med besöksnäring – som Strömstad, Sotenäs, Eda – av naturliga skäl haft en starkt negativ utveckling när gränshandeln stoppats av pandemin.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Änglamark pasta byter till papp

Änglamark pasta byter till papp. Alla förpackningar byts ut och besparingen blir enligt Coop 300 ton plast per år.

20 år sedan Lidl öppnade i Sverige

25 september var det exakt 20 år sedan Lidl öppnade sina första butiker i Sverige. Idag har kedjan 205 butiker från Trelleborg till Boden.

Inredningsföretag köper studio

Butiksinredningsföretaget Nitton93 köper Studio Johansson Bergvall som under lång tid arbetat med utveckling av bland annat Icanders för Ica Sverige.

Kronprinsparet på besök hos Fazer

Livsmedelsinnovationer och hållbarhet stod i centrum när kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Fazer i Vanda förra veckan.

Circle K tar nytt steg kring hållbarhet

För att minska antalet engångsartiklar gör Circle K ett nytt test ihop med Panter och Tingstad. Det handlar om ett cirkulärt system för takeaway-mat.

En bonde har polisanmält sina kor

En indisk bonde har polisanmält sina kor efter att de inte producerat mjölk på fyra dagar, trots att de har fått den mat de ska ha.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil