440 miljoner kronor till Arlabönder

Arkivbild MostPhotos
Arlabönder runt om i Sverige kommer att dela på en utdelning på cirka 440 miljoner kronor som en del av den efterlikvid som beslutades av Arlas högsta beslutande organ. Det totala beloppet för hela Arlas nordiska mjölkbönder är cirka 270 miljoner euro.

Beslutet, som fattades av Arlas representantskap, innebär en utbetalning på 2,07 eurocent per kilo mjölk till alla Arlabönder, inklusive ränta på insatt kapital. Detta motsvarar cirka 22,84 svenska öre per kilo mjölk.

Arlas konsolideringspolicy säkerställer en efterlikvid på minst 1,5 eurocent per kilo mjölk, förutsatt att företagets nettoresultat är minst 2,8 procent av omsättningen. Under 2023 uppnådde Arla ett nettoresultat på 380 miljoner euro, eller 2,8 procent av omsättningen. Styrelsen föreslog en högre efterlikvid än den garanterade, vilket nu har godkänts av representantskapet.

Styrelseordförande i Arla, Jan Toft Nørgaard, betonar vikten av att följa konsolideringspolicyn för att dela ut så mycket som möjligt av företagets resultat till Arlas ägare.

En halvårsutbetalning på 1 eurocent per kilo mjölk gjordes redan i september 2023, och den återstående delen på 1,43 eurocent per kilo mjölk kommer att betalas ut till Arlabönderna under mitten av mars 2024.

Det beslutades också om en individuell konsolidering på 0,31 eurocent per kilo mjölk för varje bonde, medan resten av vinsten, 0,53 eurocent per kilo mjölk, kommer att konsolideras kollektivt i företaget för framtida investeringar.

Arlas resultat delas upp i tre delar: efterlikvid som betalas ut direkt till bonden, individuell konsolidering som sätts in på ett individuellt konto för varje bonde och betalas ut vid utträde, samt kollektiv konsolidering som återinvesteras i företaget för utvecklingsändamål.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil