Varför kan mjölken smaka blåbär ibland?

Varför kan mjölken smaka blåbär ibland?
Foto: Mostphotos
Ibland har mjölk en bismak som kan liknas vid blåbär. Den har varit oförklarlig länge men nu ska ett nytt universitetsprojekt försöka reda ut saken.

Ibland har mjölk en bismak som kan liknas vid blåbär. Den har varit oförklarlig länge men nu ska ett nytt universitetsprojekt försöka reda ut saken.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som nu ska reda ut varför mjölken kan få en blåbärsliknande bismak ibland.
”Vad gör vi när mjölken smakar blåbär?” är namnet på projektet.

Frågeställningen är viktig för landets mjölkbönder.
När den här välkända bismaken uppkommer får de nämligen prisavdrag eller stängs för leverans och därmed kan det här få kännbara ekonomiska konsekvenser för dem.

– Den biologiska orsaken till avvikelsen är ännu inte identifierad och mejerier och rådgivare kan idag inte med vetenskap och beprövad erfarenhet hjälpa producenterna, konstaterar SLU i ett pressmeddelande.
I det nya projektet ska man samla in mjölk- och foderprover från drabbade leverantörer och analysera dem med avancerade kemiska, biologiska och statistiska metoder för att kartlägga orsaken till problemet med blåbärsmak.

Målsättningen är att minska förekomsten av problemet och att drabbade producenter snabbt skall få hjälp att återfå en normal mjölksammansättning.
Projektet genomförs i samarbete mellan SLU, Norrmejerier, Arla och Falköpings mejeri med stöd av Familjen Kamprads stiftelse och Stiftelsen lantbruksforskning.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Hemköp Jakobsberg nyinvigt och igång

Nu har Hemköp Jakobsberg öppnat på nytt. Det sker efter en omfattande modernisering. Under tiden har man fått vara i tillfälliga lokaler.

Årets julsnaps äldst i världen

I år lanseras nationalsnapsen Vasa 1628 som årets julsnaps, en snaps som faktiskt kan göra anspråk på att vara världens äldsta sprit.

Dags att inviga nya Hemköp Stadshagen

Nu är det dags för invigning av Hemköp Stadshagen. På onsdag, 29 n9vember, öppnar man butiken, alldeles intill tunnelbanan i Stadshagen.

Tre av fyra ska minska julköpen

Tre av fyra svarande i en ny undersökning säger att de ska dra ned på julklappsköpen detta år. Många slopar julklappar till andra vuxna helt.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil