Billig elektronik kan innehålla otillåtet

Billig elektronik kan innehålla otillåtet
Foto: Mostphotos
Handeln bör se upp med viss kökselektronik. En färsk analys säger att 13 procent av elektronik och kablar innehåller för höga halter av farliga ämnen.

Handeln bör se upp med viss kökselektronik. En färsk analys säger att 13 procent av elektronik och kablar innehåller för höga halter av farliga ämnen.

”Billig kökselektronik innehåller otillåtna halter av farliga ämnen”, skriver Kemikalieinspektionen i ett nytt pressmeddelande.
Bakgrunden är inspektionens analys av elektronik och kablar vilken visar att närmare 13 procent innehåller för höga halter av farliga ämnen som bly och klorparaffiner. I kontrollerna ingick bland annat kablar, köksvågar, äggkokare och brödrostar.

Elektronik och kablar har en historia av att innehålla förbjudna och potentiellt skadliga ämnen.
– Vi ser att billig elektronik från mindre kända märken ofta är mer problematisk. Med det stora utbudet av varor idag är det viktigare än någonsin att konsumenterna är medvetna om att deras val av produkter påverkar miljön, säger inspektören Marcus Hagberg. 

I undersökningen fokuserade Kemikalieinspektionen på tillverkare och importörer av kökselektronik och kablar.
Myndigheten begärde in varuprover och analyserade varorna för att se vilka kemikalier de innehöll.

Totalt inspekterades 109 företag. I projektet kontrollerades sammanlagt 263 varor varav 33 innehöll farliga ämnen. 
Samtliga företag vars produkter innehöll otillåtna halter av farliga ämnen har nu meddelat att de slutat sälja produkten.
– Det är ett måste att företagen ställer krav på sina leverantörer eftersom det är deras ansvar att produkterna lever upp till kraven i lagstiftningen, säger Marcus Hagberg.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil