Handels rapport visar butiksanställdas oro

Handels rapport visar butiksanställdas oro
Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels som idag presenterar en ny rapport. Foto: Pressbild
Åtta av tio butiksanställda har oroat sig mycket för olika aspekter av coronapandemin. Det visar en rapport Handelsanställdas förbund presenterar.

Åtta av tio butiksanställda har oroat sig mycket för olika aspekter av coronapandemin. Det visar en rapport Handelsanställdas förbund presenterar.

Åtta av tio butiksanställda har oroat sig mycket för att de ska ta med sig smitta hem från jobbet till sin familj. 
En tredjedel av de anställda har känt oro på grund av att butiken haft bristfälliga rutiner eller åtgärder mot smitta.

Andra orsaker till oro har varit att kunder haft en nonchalant attityd och inte hållit avstånd. Det framgår av rapporten Butiksanställdas hälsa under covid-19-pandemin, som Handels nu presenterar.

Rapporten bygger på en enkätundersökning till anställda i olika typer av butiker, dels dagligvaruhandel (matvarubutiker), dels sällanköpshandel (till exempel elektronik, mode och byggvaruhandel).

– Sverige är på väg att lämna pandemin. Vaccinationerna är effektiva mot att stoppa smittspridningen, men inte mot att lösa de arbetsmiljöproblem som vi ser i denna rapport. För detta faller ansvaret på arbetsgivarna, säger Linda Palmetzhofer.

Undersökningen visar att nära tre av fyra butiksanställda har förlorat arbetstid och inkomst någon gång under pandemin. Orsaken har i många fall varit sjukfrånvaro, eftersom även milda symtom lett till att du måste stanna hemma under pandemin.
Var tredje anställd i sällanköpshandeln har dessutom drabbats av permitteringar.

– Vi har nu ett unikt tillfälle att dra konkreta lärdomar av pandemin och skapa en tryggare arbetsmarknad. Om arbetsgivare tar sitt ansvar för arbetsmiljön på större allvar framöver kan återgången efter pandemin även bli en framgång för arbetsmiljön i handeln, säger Linda Palmetzhofer.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Norska Posten testar paketrobot

Nu testar norska Posten självkörande robotar som hämtar varor och även levererar dem. Första delen i projektet är ett test i fyra veckor.

”Julhandeln blir oerhört viktig”

Det är fortsatt dyster framtidstro hos svenska handlare och Svensk handel ser nu julhandeln som ”oerhört viktig” för utvecklingen framöver.

Lidingö centrum skapar yta för fler

Det blir stora förändringar i Lidingö centrum under början av nästa år och ambitionen är att skapa större ytor totalt och ge plats åt fler.

”Det finns ingen gratis frakt”

”Det finns ingen gratis frakt”, skriver LO-förbundet Transport och uppmanar alla att välja alternativ som är bra för individ och miljö.

Vi handlar mer under Black Week

Klarna konstaterar, efter de första dagarna av Black Week, att man kan se en försäljningsökning på ungefär 4 procent jämfört med förra året.

Nyinvigning hos Coop i Norrköping

Coop öppnar nu Norrköpings första Stora Coop. Det handlar om Coop risängen som nu är nyinvigd som stormarknad, med stora ambitioner.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil