Handels rapport visar butiksanställdas oro

Handels rapport visar butiksanställdas oro
Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels som idag presenterar en ny rapport. Foto: Pressbild
Åtta av tio butiksanställda har oroat sig mycket för olika aspekter av coronapandemin. Det visar en rapport Handelsanställdas förbund presenterar.

Åtta av tio butiksanställda har oroat sig mycket för olika aspekter av coronapandemin. Det visar en rapport Handelsanställdas förbund presenterar.

Åtta av tio butiksanställda har oroat sig mycket för att de ska ta med sig smitta hem från jobbet till sin familj. 
En tredjedel av de anställda har känt oro på grund av att butiken haft bristfälliga rutiner eller åtgärder mot smitta.

Andra orsaker till oro har varit att kunder haft en nonchalant attityd och inte hållit avstånd. Det framgår av rapporten Butiksanställdas hälsa under covid-19-pandemin, som Handels nu presenterar.

Rapporten bygger på en enkätundersökning till anställda i olika typer av butiker, dels dagligvaruhandel (matvarubutiker), dels sällanköpshandel (till exempel elektronik, mode och byggvaruhandel).

– Sverige är på väg att lämna pandemin. Vaccinationerna är effektiva mot att stoppa smittspridningen, men inte mot att lösa de arbetsmiljöproblem som vi ser i denna rapport. För detta faller ansvaret på arbetsgivarna, säger Linda Palmetzhofer.

Undersökningen visar att nära tre av fyra butiksanställda har förlorat arbetstid och inkomst någon gång under pandemin. Orsaken har i många fall varit sjukfrånvaro, eftersom även milda symtom lett till att du måste stanna hemma under pandemin.
Var tredje anställd i sällanköpshandeln har dessutom drabbats av permitteringar.

– Vi har nu ett unikt tillfälle att dra konkreta lärdomar av pandemin och skapa en tryggare arbetsmarknad. Om arbetsgivare tar sitt ansvar för arbetsmiljön på större allvar framöver kan återgången efter pandemin även bli en framgång för arbetsmiljön i handeln, säger Linda Palmetzhofer.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil