Billigt eller svenskt – vad ska vi egentligen äta i framtiden?

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Livsmedelsföretagen laddar för Almedalen med debatt, whisky och branschmingel Almedalsveckan i Visby får i år en extra krydda – och nej, det handlar inte om grillkrydda från 90-talet, utan om framtiden för svensk mat. Den 24–25 juni bjuder Livsmedelsföretagen in till både allvar och glädje i ruiner, på destillerier och runt branschbordet. På agendan: Hur ska maten vi äter klara klimatkris, inflation och globala kriser?

 

Det är inte bara smaken som kostar – det gör även hållbarheten

När livsmedelspriserna sticker iväg som nyårsraketer och konsumenter undrar om det är värt att köpa svensk mjölk istället för importerad billigost, då krävs raka besked från branschen. Och det är just det Livsmedelsföretagen vill bidra med i sitt panelsamtal den 24 juni i S:t Clemens ruin.

I panelen sitter bland andra Ulf Mazur från Matpriskollen, Aftonbladets chefredaktör Anders Lindberg, samt vd:ar från Lidl, Norrmejerier och Svensk Dagligvaruhandel. Samtalet kretsar kring frågan: Går det att producera hållbar, svensk mat till ett pris som inte skrämmer bort konsumenten?

 

Mingel, malt och mening – en bransch på fältstudie

Men det blir inte bara prat. Dagen avslutas med ett av Almedalens mest populära branschmingel – ett ”matigt” sådant, som Livsmedelsföretagen själva beskriver det. Här kan medlemsföretag nätverka, småskratta åt inflationen (eller gråta i skymundan) och skissa på nya samarbeten.

Dagen efter är det dags för fältstudie i bokstavlig bemärkelse – ett besök hos Gotland Whisky, där frågan om gårdsförsäljning och småskalig dryckesproduktion står i fokus. På kvällen rundas allt av med ett större mingel tillsammans med LRF och Svensk Dagligvaruhandel.

Och ja, det är mingel med mat – det här är trots allt livsmedelsbranschen.

 

5 sätt för dig som jobbar med mat att ta tillvara på Almedalsveckan

  1. Gå på det du annars skulle scrolla förbi. Seminarier i ruiner kan verka mossiga – men ofta är det där de tunga besluten formas i det tysta.
  2. Vässa dina frågor. Glöm fluff. Ställ frågor från vardagen i butiken eller produktionen. Det gör dig minnesvärd.
  3. Mingla även om du hatar mingel. Sätt ett mål: prata med tre nya människor. Resten löser sig med kaffe eller cava.
  4. Lyssna mellan raderna. Det som inte sägs rakt ut på scen sägs ofta vid kaffebordet efteråt.
  5. Följ upp som ett proffs. Skicka ett tack, boka ett samtal eller lägg till på LinkedIn. Almedalen är början, inte slutet.
 
Redaktionen vill klargöra att ett citat i en tidigare version av denna artikel felaktigt tillskrevs Carl Eckerdal. Citatet var inte baserat på någon intervju, kommunikation eller verifierat uttalande och har därför tagits bort. Detta är nu korrigerat och vi beklagar misstaget.

Har du ett nyhetstips?

Här kan du dela med dig av information eller mejla till [email protected]

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.