Danska Kungahuset Utmanas av Reform

Arkivbild MostPhotos
Danmarks blivande kung, Frederik, uppmanas nu att ompröva och möjligtvis avskaffa systemet med kungliga hovleverantörer, där över 100 företag, från stora som Lego till små som Rhanders Handskefabrik, ingår utan tydliga regler.

Det existerar inga klara regler för att bli kunglig hovleverantör i Danmark. Trots att över 100 danska företag bär den kungliga titeln finns det inga tydliga kriterier eller riktlinjer för utnämningen – från jättar som Lego och Carlsberg.

Enligt kungahuset görs utnämningen genom en ”helhetsbedömning” baserad på arbetsrelationen mellan företaget och Kungliga slottet. Forskare som Christoph Ellersgaard ifrågasätter detta och menar att det kan leda till osäkerhet om företagen väljs utifrån produktkvalitet eller andra relationer.

Med den blivande kungen Frederik i fokus diskuteras nu möjligheten att reformera eller avskaffa systemet. Frågor om ökad transparens och tydliga kriterier väcks för att säkerställa att utnämningen av kungliga hovleverantörer grundas på objektiva och tydliga kvalitetsstandarder.

Diskussionen kring ökad tydlighet och transparenta utnämningskriterier pekar mot en möjlig reform som kan påverka Danmarks kungliga relationer med näringslivet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Sänker priserna på Matriket-produkter

Under mars erbjuder Lidl 20% rabatt på alla Matriket-produkter för att främja svensk matkonsumtion och öka medvetenheten om produkternas höga kvalitet.

Salladsnyheter värmer upp våren

Picadeli svarar på kundernas önskemål och introducerar fyra nya smaker till sina salladsbarer i vår. Från krämig pestodressing till solgul morot, det finns något för alla.

Tele2 säljs till franska ägare

Tele2 byter ägare när Kinnevik överlåter sin andel till Freya Investissement, kontrollerat av Iliad. Affären värderas till 13 miljarder kronor.

Tareq Taylor som Drömgäst

En ny undersökning avslöjar svenskarnas pastaätarmönster och myter om italiensk matlagning, med önskan om att dela en måltid med Tareq Taylor.

Renewcell ansöker om konkurs

Renewcell, specialiserat på klädåtervinning, ansöker om konkurs efter misslyckad finansiering för sin strategiska översyn, meddelar bolagets styrelseordförande.

Unionen stämmer Apotea

Fackförbundet Unionen har stämt Apotea i Arbetsdomstolen och kräver 300 000 kronor i skadestånd för påstådd överträdelse av arbetsmiljölagen. Unionen begär även att detta mål behandlas tillsammans med en tidigare rättslig tvist.

Så stora blev bonusarna

Axfoods avgående vd Klas Balkow tilldelas för andra året i rad en nästan maximal bonus på 4,8 miljoner kronor. Nina Jönsson toppade dock denna.

Nya öden för Picards lokaler

Efter Picards konkurs i januari pågår nu en utförsäljning av de sista matvarorna från butikerna. Konkursförvaltaren Lars Lundberg avslöjar att flera parter visar intresse för att ta över de gamla lokalerna.

Tonvis kokain bland bananer

I ett dramatiskt beslag har brittisk polis avslöjat vad som tros vara ett av de största kokainfynden i Storbritanniens historia. Den 8 februari upptäcktes inte mindre än 5,7 ton kokain gömda i en container med bananer vid Southampton hamn.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil