Digitalisering stör inte julen

Arkivbild MostPhotos
En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

Många irriteras av ”perfekta” julbilder i sociala medier och störs av att nära och kära använder mobilen under firandet.

Samtidigt säger de flesta att digitaliseringen underlättar förberedelser inför julen. Det visar en ny undersökning av Tele2 utförd av Kantar Sifo* om svenskars jultraditioner i en digital tid.

Julen är en tid att samlas med familj och vänner, men den ständiga uppkopplingen öppnar också för nya digitala jultraditioner.

En knapp femtedel av svenskarna har noterat att användandet av digitala enheter ökar för varje jul som går, och åtta av tio räknar med att ha skärmtid på julafton.

Var tredje svensk har känt sig irriterad på att andra använt skärm i stället för att vara närvarande i stunden på julen, men endast var tionde svensk säger att de själv distraherats av skärmen.

– Svenskarna verkar ha en kluven attityd till skärmanvändande och sociala medier på julen. Många är tacksamma för hur våra skärmar underlättar organisationen av firandet och kontakt med nära och kära. Medan andra kan bli stressade över det perfekta och tillrättalagda innehållet de ser i sina flöden, konstaterar Lisa Thorell, professor i psykologi vid Karolinska Institutet.

Läs mer om digitaliseringen och julen i Butikstrender 10/2023

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil