”Stora butiksbrister kring smittspridning”

”Stora butiksbrister kring smittspridning”
Handels ordförande Linda Palmetzhofer konstaterar att förbundet hittat stora brister. Foto: Pressbild Handels
Få butiker har aktivt gjort något för att minska trängseln i butikerna trots risken för ökad smittspridning, hävdar Handels i en ny undersökning.

Få butiker har aktivt gjort något för att minska trängseln i butikerna trots risken för ökad smittspridning, hävdar Handels i en ny undersökning.

Handsprit och markeringar i golvet är vanligt. Men det är få butiker som aktivt gjort något för att minska trängseln i butikerna, en viktig åtgärd när det gäller att hindra smittspridning.
Det hävdas i en färsk undersökning bland Handels skyddsombud, som handlar om hanteringen av covid-19.

Undersökningen visar att två tredjedelar av butikerna har bedömt riskerna kring att anställda eller kunder smittas av corona. Men riskbedömningen har inte varit tillräcklig, menar fyra av tio skyddsombud.
De anställda har sällan varit med i arbetet med riskbedömning och dessutom är det bara en tredjedel av handlarna som fullt ut åtgärdat de brister som framkommit.

Handsprit och markeringar i golvet är den vanligaste skyddsåtgärden. Få butiker har dock utsett ansvariga som ska övervaka trängseln.
Bara en tredjedel av butikerna har detta, trots att det är en viktig uppmaning i hela samhället att man ska kunna hålla avstånd.

Engångshandskar och munskydd som anställda kan använda om de vill är ännu ovanligare – och endast 16 procent av butikerna har infört kontantfritt för att minimera smitta.

– Det är butiksägare som har det yttersta ansvaret för både arbetsmiljön för anställda och kundernas säkerhet. Om man inte redan tagit detta ansvar är det läge att göra det nu. Det är dags att skärpa sig. Vi kommer intensifiera arbetet att se till att våra medlemmar och anställda i branschen är trygga på jobbet under julhandeln, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil