Fortsatt tufft för modehandeln

Det är fortfarande tufft för modehandeln. | Foto av Michael Erhardsson
En liten förbättring men från låga nivåer och fortsatt kris för kläder och skor. Det konstaterar Svensk handels stilindex när juli 2020 redovisas.

När Svensk handel nu redovisar stilindex för juli 2020 visar siffrorna att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel – mätt på jämförbara enheter och i löpande priser – minskade 18,0 procent under juli jämfört med motsvarande månad 2019.
För skoförsäljningen visar månaden en minskning med 24,4 procent i samma jämförelse.

– För modehandeln är coronakrisen fortsatt ett rejält sänke. En viss förbättring från låga nivåer sker i juli, men försäljningstappen är fortsatt omfattande, konstaterar Svensk handels näringspolitiske chef Mats Hedenström.

 – Fysiska butiker klarar sig sämre i krisen än e-handeln. Det är av avgörande betydelse att vi på ett ansvarsfullt sätt åter lyckas öppna samhället och får igång flödena i våra stadskärnor där många av landets sko- och klädbutiker är lokaliserade. De beslutade hyres- och omställningsstöden är bra men de behöver förlängas och förfinas så att de verkligen når de mest utsatta delarna av näringslivet. Detta gäller i hög grad den svenska sko- och klädhandeln, konstaterar Hedenström.

– Den internationella konkurrensen inom modehandeln är stenhård och coronakrisen visar med all tydlighet hur viktigt det är att spelreglerna är likvärdiga mellan svenska handlare och deras utländska konkurrenter. Med några av Europas högsta hyror och arbetskraftskostnader blir det tufft att överleva och då är den av regeringen föreslagna sko- och klädskatten det sista vi behöver, anser Mats Hedenström.

Fakta/Svensk handel, stilindex

Kläder – butiker och e-handel

Juli 2020 jämfört med juli 2019 – minus 18,0 procent
Ackumulerat jan-jul 2020 jämfört med 2019 – minus 17,8 procent
Skor – butiker och e-handel
Juli 2020 jämfört med juli 2019 – minus 24,4 procent
Ackumulerat jan-jul 2020 jämfört med 2019 – minus 33,0 procent

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil