Dags att fira skolmjölken

FN promotar skolmjölken – i Sverige firar vi att den funnits i 80 år. | Foto: Pressbild
För 20:e året firas den av FN initierade Skolmjölkens dag internationellt. I Sverige började man servera skolmjölk för 74 år sedan.

Det är nu 20 år sedan FN-organet Food and agriculture organization (FAO) instiftade Skolmjölkens dag, en internationell dag för att fira skolmjölken. Genom kunskapsdelning Ambitionen är att påminna alla om hur viktig skolmjölken är för att främja goda matvanor och undvika undernäring.

– Aktiva barn och ungdomar behöver mycket näring och energi. Mjölk är näringstät, det vill säga innehåller mycket näring i förhållande till mängden mat och även i relation till mängden klimatutsläpp och krona. Det är smart mat, säger Arlas kommunikationschef Caroline Starck.

I Sverige har mjölkglaset varit ett inslag i skolmatsalen sedan 1946, men så ser det inte ut i hela världen.
I länder där det är brist på mat kan skolmjölken vara livsviktig och även för svenska barn är mjölk en viktig näringskälla eftersom den innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver dagligen.

Fakta om mjölk
Omkring 160 miljoner barn i världen får mjölk i skolan, visar en rapport från IDF (the International Dairy Federation).
Från två års ålder och resten av livet är rekommendationen att konsumera 2-5 deciliter mager mjölk eller motsvarande mjölkprodukter per dag. Svenska skolbarn dricker i genomsnitt 1,8 dl mjölk per skollunch (enligt LRF mjölk).
Mjölk är naturligt proteinrik och har ett naturligt innehåll av många olika näringsämnen. Förutom kalcium innehåller mjölk även exempelvis vitamin B12, vitamin B2, vitamin D, kalium, fosfor och jod.
Skulle mjölken ersättas med vatten i skolor och förskolor skulle intaget av flera näringsämnen bli så lågt att barnen inte kommer upp i de rekommenderade mängderna.
En rapport från FAO visar att den största konkurrenten till mjölken är juice och läsk.
(Källa: Arla)

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood satsar på bananmognad

Jämnare mognad, bättre kvalitet och mindre svinn. Det är resultatet av Greenfoods nya bananmognadsanläggning som just nu byggs i Helsingborg.

Grytor bra för mage och tuffa tider

Plånboksvänliga, värmande grytor fungerar perfekt både som lunchmatlåda och för söndagsmiddag, svarar många i en ny undersökning.

Julmusiken som lugnar magen

Julen kan vara stressig men julmusiken lugnar magen. I vart fall enligt Valio som tagit en spellista och en professor till hjälp för att påvisa detta.

Daniel Seifter tar över Urban Deli

Daniel Seifter tillträder i februari som ny vd för Urban Deli. Ambitionen är att bibehålla det lustfyllda koncept man har men fortsätta utveckla det.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil