Pernod Ricard, ägare till Absolut Vodka sedan ett antal år, beslutade i veckan att återuppta exporten av vodkan till Ryssland.
Nu möts man av tuff kritik från politiker och kommunikationsexperter som konstaterar att beslutet är ”lika omoraliskt som obegripligt”.

Pernod Ricard hänvisade till bolaget ”ekonomiska hållbarhet” och att man vill skydda ”lokala medarbetare” när man offentliggjorde beslutet att åter börja exportera till Ryssland.

Sverigedemokraten Björn Söder twittrar ”Skäms! Sluta köp Absolut vodka!” och moderaten Gustaf Göthberg kallar beslutet ”exempellöst ryggradslöst”.

”Otroligt omoraliskt” skriver Gulan Avci, riksdagsledamot för Liberalerna, och hennes partivän Joar Forssell menar att ”Det är sinnessjukt att någon handel med Ryssland över huvud taget tillåts”.

Anna Starbrink (L) konstaterar att det är en ”moralisk kollaps” hos Pernod Ricard och socialdemokraten Anders Ygeman sammanfattar det hela i ”Absolut Putin”.Kris- och kommunikationsexperten Hampus Knutsson, kallar Pernod Ricards beslut för ”Absolut korkat”.
– Om jag vore kommunikationsansvarig så skulle jag avgå. Det här beslutet är så korkat att det inte går att försvara, säger han hos Resumé.