Färskt bröd hållbart viktigt

Fokus på färskt bröd – det är en viktig hållbarhetsfråga i Pågens ögon, uttalad i årets hållbarhetsrapport. | Foto: Pressbild
Svenska råvaror och färska brödleveranser för minskat matsvinn. Två viktiga fokusområden när Pågen nu publicerar sin hållbarhetsredovisning för 2019.

Pågen har nu publicerat sin hållbarhetsredovisning för 2019. Två viktiga fokusområden är dels satsningen på svenska råvaror och dels på så färska brödleveranser som möjligt för att bidra till minskat matsvinn, menar man där.

Under 2019 har Pågen investerat och börjat baka färskt bröd på Europas mest moderna bagerilinje i Malmö.
Pågen har två bagerier där man bakar på natten, och på morgonen levererar man sedan nybakt bröd runt om i Sverige. Målet med investeringen och utbyggnaden av bageriet i Malmö är att stärka sin förmåga att varje dag kunna leverera än mer dagsfärskt bröd, skriver man i redovisningen.

Studier visar att 84% av konsumenterna vill ha dagsfärskt bröd och att brödet är färskt och nybakt är den viktigaste drivkraften när man handlar bröd i butiken
Färskt bröd är också en viktig hållbarhetsfråga, hävdar Pågen och hänvisar till att ju färskare brödhylla, desto mindre returer från butik av bröd som inte blivit sålt samt att ju färskare bröd konsumenten köper hem från butik, desto mindre svinn.
Färskt bröd har cirka 20 procent lägre klimatavtryck än bröd som varit frysta men som säljs tinade i butik, är också ett argument Pågen använder.

– Det är viktigt att minska matsvinnet i både i butik och i hemmen, och vägen dit är färskt bröd. Ju färskare bröd vi levererar till butikerna, desto färskare blir brödhyllan och mindre svinn uppstår, sammanfattar Anders Carlsson Jerndal, vd för Pågen, företagets resonemang.

– Vår affärsmodell innebär att vi inte bara levererar färska bröd till butik, utan också ansvarar för att optimera brödhyllan. Det gäller att hitta en balans så att konsumenten hittar det de söker, samtidigt som antalet osålda returbröd ska minimeras,
analyserar Pågens vd.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil