”Billigast är otidsenlig affärsidé”

Billigaste är tydligen en dålig idé. | Illustration från MostPhotos
Att göra reklam för ”Sveriges billigaste matkasse” är otidsenligt som affärsidé, menar ordförandena för LRF och Lantmännen i en aktuell debattartikel.

Det är LRF:s ordförande Palle Borgström och Lantmännens ordförande Per Lindahl som i en debattartikel i Aftonbladet går till storms mot vad de anser vara ”en otidsenlig affärsidé”, nämligen att marknadsföra sig med ”Sveriges billigaste matkasse”.

Det är ett synsätt som hindrar hållbarhetsmålen, anser de. Att maten blir allt billigare och att matsvinnet ökar är ohållbara hot mot svenska bönders möjlighet att införa miljö- och klimatförbättrande åtgärder, anser de två.

Idag finns kända hållbarhetslösningar och vi vet hur vi kan minska övergödning och öka biologisk mångfald samt minska klimatpåverkan, menar de.
– Problemet är matens låga pris och jakten på billigaste råvaran. Det är dags att införa ”Sveriges hållbaraste matkasse”, hävdar de och tar några exempel.

– Om en vanlig brödlimpa skulle kosta 50 öre mer kan våra lantbrukare få råd med fossilfri mineralgödsel producerad av sol, vind och vattenkraft. Ökat pris på spaghettipaketet med 10 öre så kan vi kraftigt öka antalet lärkrutor i vetefälten, från 13 000 som redan anlagts för den rödlistade sånglärkan.50 öres påslag på mjölk eller fil räcker för att lösa risken för övergödning av sjöar och hav – och rädda flera hotade arter.

Därför menar de att vi behöver höjda priser på maten för att lantbruksföretagen exempelvis ska använda den modernaste tekniken för precisionsgödsling, byta till biobränslebaserade pannor för torkning av spannmål, skifta om till fossilfria biodrivmedel för traktorer och arbetsfordon, investera i bevattningsdammar och göra odlingarna mer robusta mot torka.

Enligt de två ledarna för lantbrukets organisationer är det den låga prisnivån på maten som ligger bakom matsvinnet.
– Maten är nu så billig att svensken i snitt slänger var femte matkasse. Om vi i Sverige ändrar beteende för att halvera matsvinnet till 2030 så klarar vi att betala för en verkligt hållbar matproduktion – utan att det märks i hushållskassan, hävdar de.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil