Finlands matbutiker börjar sälja starkare öl

Glada finnar | Arkivbild Mostphotos
Livsmedelshandlare i Finland har börjat omorganisera sina hyllor för att ge plats åt starkare ölsorter, cider och vin, inför den nya alkohollagen som träder i kraft. Från och med måndag får dagligvaruhandeln sälja drycker med en alkoholstyrka på upp till 8 volymprocent, en ökning från den tidigare gränsen på 5,5 procent.

Enligt rapporter från Yle väntas det nya vinsortimentet bli särskilt populärt. Flera handlare ser fram emot att erbjuda sina kunder ett bredare utbud av starkare alkoholhaltiga drycker direkt i matbutiken. Den nya lagen är en del av en större liberalisering av alkoholpolitiken i Finland, vilket initierades av regeringen under ledning av Petteri Orpo.

Den finska riksdagen röstade igenom den nya alkohollagstiftningen i onsdags, vilket markerar en betydande förändring i hur alkohol får säljas i landet. Tidigare har försäljning av alkoholhaltiga drycker med en styrka över 5,5 procent varit begränsad till Alko, Finlands motsvarighet till Systembolaget. Alko förväntar sig nu en minskning i försäljningen på mellan 6 och 11 procent räknat i liter under det första året med den nya lagen, enligt nyhetsbyrån TT. Detta förväntade tapp är en direkt konsekvens av att starkare öl, vin och cider nu blir tillgängliga i vanliga matbutiker, vilket tidigare inte varit fallet.

Bakgrund och påverkan
Den nya lagen är ett led i Finlands strävan att modernisera och liberalisera sin alkoholpolitik. Förändringen kommer att ge konsumenterna större frihet och tillgång till ett bredare sortiment av alkoholhaltiga drycker i dagligvaruhandeln. Samtidigt innebär det en betydande förändring för Alko, som tidigare haft monopol på försäljning av starkare alkoholhaltiga drycker.

För konsumenterna innebär detta en ökad tillgänglighet och möjlighet att köpa starkare drycker i samband med deras vanliga inköp. Det återstår att se hur denna förändring kommer att påverka konsumtionsmönstren och huruvida det kommer att leda till några större förändringar i alkoholkonsumtionen i Finland.

Fakta om alkoholkonsumtion i Finland
Finland har historiskt sett haft en sträng alkoholpolitik med höga skatter och restriktioner på försäljning. Enligt en rapport från THL (Institutet för hälsa och välfärd) har konsumtionen av alkohol i Finland minskat under de senaste decennierna, delvis på grund av dessa restriktioner. Med den nya lagen hoppas regeringen att kunna balansera frihet och ansvar, samtidigt som de noga övervakar folkhälsans utveckling.

Förändringen i alkohollagstiftningen speglar en trend i flera nordiska länder där man ser över och ibland liberaliserar sina alkoholpolicys för att bättre möta konsumenternas behov och marknadens dynamik.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil