”Första konkursvågen över”

De kraftiga konkursökningarna i landet de senaste månaderna är över, och antalet konkurser är åter på normala nivåer.
De kraftiga konkursökningarna de senaste månaderna är över och antalet konkurser åter på normala nivåer, menar UC som publicerar ny månadsstatistik.

De kraftiga konkursökningarna i landet de senaste månaderna är över, och antalet konkurser är åter på normala nivåer.
Det visar ny månadsstatistik från kreditupplysningsföretaget UC. Samtidigt varnar företaget för en möjlig andra konkursvåg i höst.

Antalet konkurser ökade med 5 procent i maj jämfört med maj 2019.
Inom byggbranschen minskade antalet konkurser med 22 procent jämfört med maj förra året.

– Den första konkursvågen är över. Under mars och i början av april ökade konkurserna kraftigt för att sedan mattats av och antalet konkurser är nu på samma nivå som under 2019. Många hade befarat att antalet företagskonkurser skulle fortsätta att öka men så har det inte blivit, konstaterar UC-ekonomen Richard Damberg.

– De var i regel små verksamheter med några detaljhandelskedjor inom mode som ett undantag. Just nu går 20 företag om dagen i konkurs jämfört med lika många under 2019”, sammanfattar Damberg.

Inom hotell- och restaurangbranschen fortsätter dock antalet konkurser att öka. I maj ökade antalet konkurser med 54 procent jämfört med maj i fjol.

Richard Damberg, UC-Ekonom. | Foto: Pressbild

– Ökningstakten har visserligen mattats av men det är fortfarande 2,3 företag som går i konkurs om dagen mot 1,5 under maj månad 2019. Hotellen står i det närmaste tomma och många restauranger kämpar för sin överlevnad. En tredjedel av alla varsel sedan i mars var relaterade till hotell och restaurang, säger Richard Damberg.

Nedgången förra månaden innebär dock inte att en permanent stabilisering är att vänta. Enligt UC är det högst troligt att det kommer en andra konkursvåg i höst.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil