Hälsomärkt alkohol aktuell fråga för EU

Hälsomärkt alkohol aktuell fråga för EU
Jytte Guteland. Foto: Alexander Högberg
EU-kommissionen diskuterar en ny cancerstrategi. En punkt är att alkohol i likhet med andra gifter ska få en tydligare märkning framöver.

EU-kommissionen diskuterar en ny cancerstrategi. En punkt är att alkohol i likhet med andra gifter ska få en tydligare märkning framöver.

Över en miljon EU-medborgare dog under 2020 i cancer vilket är en del av bakgrunden till EU-kommissionens nya strategi.
En punkt i den är att alkohol, i likhet med andra gifter, ska få en bättre och tydligare märkning.

EU-kommissionen vill få en bättre samordning av sjukvård, forskning och utveckling och ökade resurser till att bekämpa cancer.
Dessutom vill man ha fler åtgärder som minskar den skadliga konsumtionen av tobak, alkohol och vissa livsmedel som processat kött.

Bättre hälsomärkning är en del av insatserna liksom översyn av skatter, menar EU-kommissionen som är tydlig med att alkohol är en orsak till cancer.

Socialdemokraten Jytte Guteland sitter i Europaparlamentets utskott som arbetar med folkhälsofrågor. Hon är positivt överraskad av att kommissionen i så stor utsträckning nämner alkohol som en orsak till cancer.
– Förslaget är ett ordentligt steg i rätt rikting, men sedan vet jag det är en resa innan detta kan bli verklighet. Historiskt har det funnits ett motstånd i flera länder och bland flera parlamentariker när det till exempel gäller märkning av vin, konstaterar Jytte Guteland, EU-parlamentariker (s) som sitter i utskottet som arbetar med folkhälsofrågor inom EU, på dn.se.

Guteland tror på möjligheten att vi får se en liknande märkning på vinflaskor som vi idag har på tobakspaket, och även där en varning för giftets risker.
– Det borde det vara. Det är fullständigt orimligt som det är i dag att konsumenterna vet mer om frukostjuicen än om fredagsvinet. Konsumenterna får inte alls någon känsla av hur relaterad till cancer den här produkten är, säger Guteland till dn.se.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Stark rapport från Clas Ohlson

Clas Ohlson redovisar en stark försäljningsutveckling och förbättrad lönsamhet. ”Lyckats imponerande”, betygsätter koncernchefen.

Karin Andrén ny HR-direktör hos Ica

Karin Andrén har fått jobbet som HR-direktör hos Ica-gruppen. Hon har tidigare jobbat i HR-sammanhang för H&M där hon varit sedan 2011.

Åtta av tio vill ha fysiska julkort

I en undersökning som Postnord presenterar säger åtta av tio svarande lämpligt nog att de helst vill ha julkort och julhälsningar i postlådan.

Hammars julmust vann litet jultest

När Aftonbladet lät elva personer göra ett blindtest av julmust fick Hammars bryggeris julmust med kardemummasmak störst bifall.

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil