Här är livsmedlen som håller dig mätt

Foto MostPhotos
Hunger och sug är ett problem när man ska gå ned i vikt. Men ett australiskt mättnadsindex kan vara en god hjälp, enligt experterna.

Sug och hungerkänslor är ofta en svår fiende när man ska gå ned i vikt. Nu väljer många att ta de nya aptitreglerande läkemedel som finns tillgängliga – men det finns ett enklare och billigare sätt, skriver DN.

Det handlar om att välja livsmedel och maträtter som ger maximal mättnad länge.
Till hjälp för det finns det australiska mättnadsindexet The Satiety Index, som rankar livsmedel efter hur mättande de är.

– Det är en tydlig lista och ett enkelt index som alla kan använda, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, och forskar om aptitreglering och energibalans.

38 livsmedel har undersökts och rangordnats efter hur mättande de är.
Listan visar att de livsmedel och maträtter som innehöll mer fibrer, protein och vätska gjorde deltagarna mätta längre.
Frukt, bönor, fisk och ägg hör till det som gav den bästa mättnaden.

Allra ”bäst” enligt detta index är kokt potatis.
– Potatis innehåller mycket vätska, men den omvandlas också till resistent stärkelse som tar lång tid att bryta ned. Potatisen har ju alltid varit lite ifrågasatt, bland annat för sin påverkan på blodsockret. Men i begränsade mängder kan den fungera väldigt bra för den som vill gå ned i vikt, säger Charlotte Erlanson-Albertsson till DN.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Stärker positionen inom färdigmat

Atria Sweden AB har tagit ett stort steg framåt genom att förvärva hela aktiekapitalet i svenska färdigrättsverksamheten Gooh från Lantmännen Cerealia. Gooh är en ledande aktör inom kylda färdigrätter i den svenska dagligvaruhandeln, med en imponerande marknadsandel på cirka 25 procent.

Årets Storbolags-VD 2023

David von Laskowski, vd för Picadeli och Greenfood Group, prisas för sitt värderingsdrivna ledarskap och banbrytande arbete inom hållbarhet och tillväxt. Hans insatser sträcker sig bortom affärsmässig framgång och har gjort Greenfood till en ledande aktör.

ATG redovisar högre vinst

ATG, det ledande spelföretaget inom hästspel, rapporterade en imponerande ökning av rörelsevinsten för det fjärde kvartalet enligt deras bokslut för 2023. Vinsten steg till 546 miljoner kronor.

Implementerar återvunnen plast

Spendrups tar ännu ett steg mot hållbarhet genom ett samarbete med förpackningsleverantören Trioworld. Tillsammans har de beslutat att övergå till användningen av 30 procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm

Återkallar Garant tropisk juice

Axfood har inlett en återkallelse av Garant Tropisk Juice efter att plastpartiklar upptäckts i vissa förpackningar. Produkten återkallas med bäst före-datum den 19 april 2024.

Ica Knuten möts av onödig kritik

Ica Knuten i Nyköping har tagit ett vågat steg i sin strävan att förnya kundupplevelsen genom att erbjuda livekonserter i butiken under helgerna. Men den nya satsningen har inte mötts av enbart positiva reaktioner från kunderna.

Här är ohälsotalet lägst i Sverige

En nyligen genomförd analys av Essity visar på en avtagande nedgång. Stockholms län toppar listan över minst antal ersatta sjukdagar, medan Västernorrlands län befinner sig i motsatt ände.

Tar stormarknad till stadsdelen

Coop fortsätter sin satsning på stadsdelen Ladugårdsängen i Örebro genom att införa sitt största stormarknadskoncept. Tio år efter sin ursprungliga etablering i området väljer kedjan att växla upp sin närvaro.

The Body Shop stänger butiker

Skönhetskedjan The Body Shop står inför en tuff tid då de tvingas stänga hälften av sina nära 200 butiker i Storbritannien. Orsaken till denna drastiska åtgärd är att kedjan hamnat under tvångsförvaltning.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil