Man blir lyckligare av pengar – lite i alla fall

Man blir lyckligare av pengar – lite i alla fall
Siri Helle. Foto: Madeleine Ahlström
Experterna konstaterar att pengar och lycka hör ihop. Om man kan köpa lycka för pengar? ”Det beror på vad man köper”, är en psykologs uppfattning.

Experterna konstaterar att pengar och lycka hör ihop. Om man kan köpa lycka för pengar? ”Det beror på vad man köper”, är en psykologs uppfattning.

Det har länge, möjligen sedan pengarna kom, varit en fråga bland sådana som filosofer, psykologer och ekonomin om pengar och lycka hör ihop och i så fall på vilket sätt de gör det.
Den stora frågan är naturligtvis om man kan köpa lycka för pengar.

Göteborgs-Posten reder ut frågan i ett stort reportage och svaret från psykologen Siri Helle kanske ger en fingervisning;
– Det beror på vad man köper. Pengar i sig ger inte lycka, säger psykologen Siri Helle.

– Ur ett psykologiskt perspektiv så består lycka av två beståndsdelar, hedonia och eudaimonia eller njutning och mening, förklarar Siri Helle.
Hedonia är sånt man njuter av i stunden, eudaimonia sånt som ger mening i längden.

Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, konstaterar mer krasst att visst påverkas lyckokänslan av pengar.
– Relationen mellan lycka och pengar har studerats i åtminstone femtio år, och det är helt okontroversiellt att om man inte har så mycket pengar och får mer pengar så blir man lyckligare, säger Erik Angner till gp.se.

Siri Helle påpekar att högre inkomster gör folk mer nöjda men bara till en viss, ganska låg gräns.
– Det finns studier som visar att personer som tjänar mer är lyckligare, men bara upp till ungefär 30 000 kronor i månaden, sedan avtar effekten, säger Siri Helle.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

Rättelse: Skapar en ny enhet

Tolv av Lekias 170 handlarägda butiker i Sverige och Norge genomför en koncernbildning inom Lekia. Den nya koncernens namn är Lekledaren.

Jättesatsning av Löfbergs i Karlstad

Familjen Löfberg, som äger kafferosteriet med samma namn, gör nu en jättesatsning i Karlstad med, bland annat, ett nytt stort kafferosteri.

Ny formel ska hjälpa med klappar

En ny formel ska hjälpa oss att köpa rätt julklappar, något som enligt en undersökning oroar väldigt många svenskar.

Nya EU-regler för förpackningar

EU har antagit nya regler för förpackningar och avfall från förpackningar. Samtidigt skapar man ett förbud mot s k ”evighetskemikalier”.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil