Annons

Sveriges bästa magazine sedan 2002.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post

Nya gröna innovationer för Sverige

Innovationsprojekten kan handla om en ny produkt, metod eller tjänst men också om nya sätt att nå marknaden. | Foto : Alena Koval
80 nya innovationsprojekt ska bidra till att lyfta Sverige. Det handlar om gröna näringar och nysatsningar inom jordbruk, trädgård och rennäring.

Med 80 nya innovationsprojekt ökar chansen för hållbar lönsamhet. EU:s innovationssatsning EIP-Agri ger nu resultat i Sverige.
– Många företagare har kunnat förverkliga sina idéer och vi ser spännande resultat för den gröna näringen, säger Kjell Ivarsson, ordförande för innovationsnätverket på Landsbygdsnätverket.

Innovationsprojekten kommer till nytta inom jordbruk, trädgårdsnäring och rennäring.
Flera projekt utvecklar digitala lösningar och sensorer för ökad precision och för att utnyttja resurserna bättre.

– Det kan vara allt från att med drönarteknik minska svinnet i grönsaksodlingar i södra Sverige till ny teknik för att övervaka renar i områden utan mobiltäckning i norr. Flera projekt utvecklar nytt växtprotein från svenska ärter och bönor, säger Kjell Ivarsson.

Innovationsprojekten kan handla om en ny produkt, metod eller tjänst men också om nya sätt att nå marknaden. Några innovationer har redan nått stor framgång även i andra delar av världen.

– Ett spännande projekt ökar den biologiska mångfalden genom blommande kantzoner med många olika nyttor i odlingslandskapet, berättar Kjell Ivarsson.
– Ett annat projekt hindrar övergödningen i havet genom att odla musslor som används till hönsfoder. En annan innovation är en värmekamera som tidigt upptäcker om djuren börjar bli sjuka.

Fakta/Innovationssatsningen
440 miljoner avsattes till innovationssatsningen EIP-Agri inom landsbygdsprogrammet med start 2015.
Syftet med innovationsstödet är att stärka konkurrenskraften och hållbarheten inom jordbruk, trädgårdsnäring och rennäring.
Det kan handla om en ny produkt, en ny metod, en ny form av tjänst, en ny produktionsprocess, ett nytt sätt att nå marknaden eller ett nytt sätt att organisera arbete.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn

Senaste nytt.

Presenteras av

Annons

Video

VIDEO: Kreativa lösningar

En Sibylla-handlare laddar en drönare med snabbmat. Ett konditori tillverkar ”dassrullar”. I Corona-krisens spår flödar samtidigt kreativiteten.

powered by Typeform

Annons

Annons

Annons

Anmäl dig till branschens bästa

powered by Typeform

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.