Här byggs Sveriges första riktiga elväg

Här byggs Sveriges första riktiga elväg
Här, på E20 mellan Örebro och Hallsberg, byggs landets första riktiga elväg. Foto: Pressbild Region Örebro län
Det blir sträckan Örebro-Hallsberg på E20 som blir platsen för Sveriges första riktiga elväg, en av de mest trafikerade vägsträckorna i Mälardalen.

Det blir sträckan Örebro-Hallsberg på E20 som blir platsen för Sveriges första riktiga elväg, en av de mest trafikerade vägsträckorna i Mälardalen.

Stockholm hade förhoppningar om att bli platsen för Sveriges första permanenta elväg men nu har Trafikverket fattat sitt beslut.
Valet föll på att göra den första elvägen på en mer central plats i landet och det blir därför sträckan Örebro-Hallsberg på E20 som blir platsen.

Det är redan idag en av de mest trafikerade Europaväg-sträckorna i mellersta Sverige.
Nu får man en permanent elväg där eldrivna fordon får sin elförsörjning direkt från vägbanan via luftledning eller via en ledning i vägbanan.

– Trafikverkets beslut var resultatet av en sammanvägd bedömning utifrån många kriterier och hänsyn, säger Kenneth Natanaelsson, biträdande chef för elektrifieringsprogrammet på Trafikverket,  till Transportnytt.

Nu arbetar man med att upphandla tekniken för satsningen och tittar på entreprenörer.
Samtidigt finns tre olika tekniklösningar att laborera med och valet mellan dem är ännu  inte gjort.

Förutom luftledning och elöverföring via kabel i vägbanans yta – de två alternativen ovan – finns en tredje möjlighet i så kallad induktiv elöverföring där överföringen sker via en ledning placerad några centimeter under asfalten.
Induktiv elöverföring testas med start denna sommar på sträckan mellan flygplatsen i Visby och busscentralen i centrum.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Norska Posten testar paketrobot

Nu testar norska Posten självkörande robotar som hämtar varor och även levererar dem. Första delen i projektet är ett test i fyra veckor.

”Julhandeln blir oerhört viktig”

Det är fortsatt dyster framtidstro hos svenska handlare och Svensk handel ser nu julhandeln som ”oerhört viktig” för utvecklingen framöver.

Lidingö centrum skapar yta för fler

Det blir stora förändringar i Lidingö centrum under början av nästa år och ambitionen är att skapa större ytor totalt och ge plats åt fler.

”Det finns ingen gratis frakt”

”Det finns ingen gratis frakt”, skriver LO-förbundet Transport och uppmanar alla att välja alternativ som är bra för individ och miljö.

Vi handlar mer under Black Week

Klarna konstaterar, efter de första dagarna av Black Week, att man kan se en försäljningsökning på ungefär 4 procent jämfört med förra året.

Nyinvigning hos Coop i Norrköping

Coop öppnar nu Norrköpings första Stora Coop. Det handlar om Coop risängen som nu är nyinvigd som stormarknad, med stora ambitioner.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil