Undersökning visar att vi sover dåligt

Undersökning visar att vi sover dåligt
Nästan var fjärde i en ny undersökning säger att de sover dåligt och nu vill Apotek hjärtat hitta lösningar. Foto: Pressbild

God morgon? Inte alls, enligt nästan var fjärde svarande i en ny undersökning som visar att en så stor andel av de svarande anser sig sova dåligt.

God sömn är viktigt för att hålla sig frisk, både fysiskt och psykiskt, konstaterar Apotek hjärtat men levererar en Sifo-undersökning man låtit göra och so visar att nästan var fjärde svarande anser att de sover dåligt.
Det är vanligt att uppleva perioder av sömnbrist, konstaterar apotekskedjan men påpekar samtidigt att om sömnbristen blir långvarig kan den ge upphov till en rad biverkningar som försämrat immunförsvar och på sikt även utmattning och depression.

– Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska återhämta sig och bearbeta intryck. Och har man återkommande problem ska man inte dra sig för att söka hjälp. Så långt som möjligt bör bakomliggande faktorer angripas, ofta beror tillfälliga sömnbesvär på stress, orostankar eller en förändrad livssituation, säger Apotek hjärtats chefsapotekare Annika Svedberg.

Hos de som använder hjälpmedel för att förbättra sin sömn är mindfulness, enligt undersökningen, ett populärt alternativ.
34 procent använder mindfulness och meditation för att sova bättre, 33 procent tar hjälp av receptbelagda läkemedel.
Enligt säljstatistik från Apotek hjärtat har även försäljningen av receptfria läkemedel för sömnen ökat med 19 procent, jämfört med mosvarande period föregående år.

Trots att oro och stora förändringar i livet kan påverka vår sömn verkar den globala hälsokris som vi befinner oss i, till följd av coronaviruset, inte ha påverkat vår sömn nämnvärt. I undersökningen svarar närmare nio av tio att coronapandemin inte har förändrat deras sömn, rapporterar apotekskedjan.

Undersökningens resultat i korthet 
23 procent av de svarande anser sig sova dåligt.
Fler kvinnor (25 procent) än män (19 procent) uppger att de sover dåligt. 
Av de som uppger att de sover dåligt är topplistan på metoder för att behandla dålig sömn: mindfulness och meditation (34 procent), receptbelagda läkemedel (33 procent), musik och poddar (29 procent).
28 procent har uppsökt läkare för sina sömnproblem.
23 procent gör ingenting för att förbättra sin sömn. Detta är vanligare bland män där 31 procent uppger att de inte gjort något för att behandla dålig sömn, medan 16 procent av kvinnorna uppger detsamma.
88 procent av de som svarat upplever inte att deras sömn påverkats av coronapandemin.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform
Lidl Sverige utsett till Top employer

Lidl Sverige utsett till Top employer

Europeiska institutet Top employer har utsett Lidl Sverige till “Top employer Sverige”. Certifieringen bygger på en rad krav kring arbetsgivarfrågor.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.