Vill ej ha höjd skatt på tobaksprodukter

Vill ej ha höjd skatt på tobaksprodukter
Foto: Mostphotos
Svenska tobaksleverantörsföreningen går emot förslaget om höjd skatt på tobaksprodukter med illegal tobakshandel som argument mot skattehöjning.

Svenska tobaksleverantörsföreningen går emot förslaget om höjd skatt på tobaksprodukter med illegal tobakshandel som argument mot skattehöjning.

Svenska tobaksleverantörer vill, av naturliga skäl, sälja tobaksprodukter och samtidigt vill regeringen, av lika naturliga skäl, minska tobakskonsumtionen av folkhälsoskäl och andra orsaker.
Därför föreslår nu regeringen höjd tobaksskatt både 2023 och 2024 – och därför är tobaksleverantörerna emot förslaget.

Svenska tobaksleverantörsföreningen menar nu förslaget är kontraproduktivt eftersom vår gemensamma ekonomi i form av statskassan gör en ”miljardförlust” på grund av illegal tobakshandel.
Under 2021 är andelen icke beskattade cigaretter på den svenska marknaden 9 procent av den totala konsumtionen, enligt föreningen.

Undersökningen har gått till så att man i 29 svenska städer samlat in totalt 10 000 tomma cigarettpaket från marken och ur papperskorgar.
– Det är oroväckande att vi trots pandemins begränsningar ser att hela 9,0 procent av den totala marknaden utgörs av obeskattade cigaretter. Förutom bortfallet i skatteintäkter för staten är cigarettsmuggling också intäkter som göder multikriminella grupperingar, säger Jonas Lundqvist, generalsekreterare i Svenska tobaksleverantörsföreningen.

Regeringen har föreslagit två skattehöjningar på tobaksprodukter i Sverige, 2023 och 2024 (utöver den indexering med konsumentprisindex som sker årligen), skriver föreningen som är emot detta.

– Det är därför viktigt i sammanhanget att förstå att efterfrågan på en vara inte försvinner automatiskt till följd av höga skattehöjningar, utan den söker sig istället till billigare alternativ. Med andra ord är det viktigt att undvika kraftiga skattehöjningar på cigaretter och inte glömma bort den påverkan det kan ha på illegal handel. Önskar man justera priset på cigaretter bör det därför snarare göras långsiktigt med mindre höjningar varje år så att konsumenterna hinner vänja sig, anser Jonas Lundqvist.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood satsar på bananmognad

Jämnare mognad, bättre kvalitet och mindre svinn. Det är resultatet av Greenfoods nya bananmognadsanläggning som just nu byggs i Helsingborg.

Grytor bra för mage och tuffa tider

Plånboksvänliga, värmande grytor fungerar perfekt både som lunchmatlåda och för söndagsmiddag, svarar många i en ny undersökning.

Julmusiken som lugnar magen

Julen kan vara stressig men julmusiken lugnar magen. I vart fall enligt Valio som tagit en spellista och en professor till hjälp för att påvisa detta.

Daniel Seifter tar över Urban Deli

Daniel Seifter tillträder i februari som ny vd för Urban Deli. Ambitionen är att bibehålla det lustfyllda koncept man har men fortsätta utveckla det.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil