Hot mot apelsinjuice: Citrusbrist

Arkivbild MostPhotos
Ökande extrema väderförhållanden och den ökande spridningen av citrus greening, en dödlig växtsjukdom, har skapat en hotande brist på apelsinråvara globalt. Svenska juiceföretag förbereder sig för påverkan på tillgången.

Apelsinodlingar världen över står inför en kritisk situation, med minskande produktion och höga inköpspriser. Extremväder och växtsjukdomen citrus greening har lett till att de största apelsinproducerande länderna kämpar med försämrade skördar. Växtsjukdomen citrus greening har blivit en allt större utmaning för citrusodlare. Dess dramatiska ökning har resulterat i förlust av citrusväxter och minskade produktionsvolymer, vilket har en direkt påverkan på apelsinjuiceförsörjningen.

Svenska juiceföretag påverkas
Svenska juiceproducenter, som är starkt beroende av apelsinråvaran, står inför svårigheter när sjukdomen hotar citrusodlingar. Branschorganisationen Svenska juiceföreningen förutspår att situationen kan förvärras, vilket kommer att påverka apelsinjuiceutbudet i svenska butiker. Utöver citrus greening utmanas apelsinproduktionen av extremväder i länder som USA, Spanien och Brasilien. Orkaner, ökad nederbörd och torka påverkar negativt skördarna, vilket leder till minskade tillgängliga apelsiner för juiceproduktion.

För att mildra effekterna av apelsinbristen har juiceföretagen påbörjat ett omfattande innovationsarbete. Nya drycker med alternativa frukt- och bärsmaker lanseras kontinuerligt för att mångfaldiga produktsortimentet och minska beroendet av apelsinjuice.

Magnus Berndtssons kommentar
Magnus Berndtsson, ordförande för Svenska juiceföreningen och vd för Eckes Granini Sverige, betonar den pågående utmaningen och betydelsen av innovativa lösningar för att anpassa sig till den förändrade apelsinmarknaden.

Svenska juiceföretag står inför utmaningen att balansera efterfrågan på apelsinjuice med den minskade tillgången. Innovativa lösningar och diversifiering av produktsortimentet kan vara nyckeln till att övervinna hotet mot apelsinjuicetillgången.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil