”Uppluckrad Las är inte tillräckligt bra”

”Uppluckrad Las är inte tillräckligt bra”
Handels ordförande Linda Palmetzhofer. Foto: Handels
Den förändrade lag om anställningsskydd som minskar anställningstryggheten är inte tillräckligt bra för att skydda Handels medlemmar, anser facket.

Den förändrade lag om anställningsskydd som minskar anställningstryggheten är inte tillräckligt bra för att skydda Handels medlemmar, anser facket.

Överenskommelsen mellan Svenskt näringsliv, PTK, Kommunal och IF Metall ligger till grund för regeringens förslag om ny lag om anställningsskydd, Las, som presenterades den 7 juni, konstaterar Handelsanställdas förbund som inte ser det nya lagförslaget som tillräckligt bra.

– Det som presenterats löser inte de stora problem med otrygga anställningar som finns på arbetsmarknaden. En otrygg anställning blir inte mindre otrygg bara för att man byter namn från allmän visstid till särskild visstid, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Handels valde att stå utanför överenskommelsen mellan Svenskt näringsliv, PTK, Kommunal och IF Metall, som slöts i slutet av förra året, eftersom den inte innehöll tillräckliga förbättringar kring allmän visstid och hyvling.
Dessa företeelser orsakar problem för många av Handels medlemmar, varför förbundet avstod.

I nya Lagen om anställningsskydd föreslås allmän visstid byta namn till särskild visstid som snabbare ska leda till fast jobb än idag.
Men denna reglering finns redan i Handels kollektivavtal och det har inte hjälpt.

– Det är själva möjligheten att anställa på visstid utan motivering som är problemet. Att arbetsgivarna vägrade gå med på att ändra det är ett av de tyngst vägande skälen till att Handels inte kunde godkänna överenskommelsen, konstaterar Linda Palmetzhofer.

Regeringens förslag skickas nu på remiss till berörda parter, exempelvis de fackförbund som inte deltar i uppgörelsen med Svenskt näringsliv. Det är bland andra LO och fack och arbetsgivare i den offentliga sektorn.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Max lånar ut sin hållbarhetschef

Nu tar Max Burgers återanvändning ett steg till. I ett nytt utspel lovar man konkurrenterna att få låna Max hållbarhetschef, Kaj Török.

Nykomling blev årets uppfödare

När Kronfågel korade Årets uppfödare 2022 hamnade priset hos Anette och Per Henningsson på Backa gård, uppfödare sedan fyra år.

Coop lanserar nytt matkassekoncept

Coop lanserar en ny matkasse där man kan köpa veckans middagar och komplettera med varor ur hela butikens sortiment, utan bindningstider.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil