Regler som driver kostnader – utan tydlig nytta
ICA menar att flera av dagens regelverk skapar omfattande administration, utan att ge motsvarande nytta. Exempel som lyfts fram är Lagen om otillbörliga handelsmetoder (UTP), Prisinformationslagen (PIL) och ett antal livsmedelsföreskrifter. Tillsammans skapar de en regelbörda som fördyrar verksamheten – och som till slut påverkar konsumentens plånbok.
– De senaste åren har varit en tuff prövning för hela den svenska livsmedelskedjan, inte minst för våra kunder. Regelkrånglet bidrar ytterligare till kostnadsökningarna. Ska Sverige i framtiden lyckas förena ökad matproduktion och måttliga prisökningar behöver alla delar av kedjan bättre förutsättningar, säger Nina Jönsson, vd för ICA Gruppen.
Rådet ska samla och analysera näringslivets förslag
Förenklingsrådet är ett statligt organ som har i uppdrag att samla in, analysera och lyfta fram reformförslag som underlättar för företagare. Rådet är en del av regeringens förenklingsagenda och ska hjälpa till att minska företagens regelbörda och administrativa kostnader.
ICA hoppas att listan blir en startpunkt för konkret förändring – inte bara löften.
– Det finns ett brett politiskt stöd för att minska regelkrånglet. Nu är det dags att gå från ord till handling. Våra ICA-handlare möts dagligen av en snårskog av regler som skapar onödigt krångel och extra kostnader – det är kunderna som i slutändan drabbas, säger Göran Blomberg, vd för ICA-handlarnas Förbund.
En signal till hela branschen
I ett läge där både matpriser och butiksdrift pressas, ses ICAs initiativ som en tydlig signal om att dagligvaruhandeln behöver strukturella förbättringar – inte minst för att kunna bidra till en hållbar prisutveckling och konkurrenskraftig svensk livsmedelsproduktion.
Den fullständiga listan med ICAs förenklingsförslag har överlämnats till Förenklingsrådet och finns att ta del av via ICA Gruppens presstjänst.