Svensk handel och HRF överens om avtal

Svensk handel och HRF överens om avtal
Svensk handels förhandlingschef Ola Axelsson. Foto: Svensk Handel
Svensk handel och HRF, Hotell- och restaurangfacket, är överens om ett nytt avtal som landar på 5,4 procent i löneökning över 29 månader.

Svensk handel och HRF, Hotell- och restaurangfacket, är överens om ett nytt avtal som landar på 5,4 procent i löneökning över 29 månader.

Efter utdragna förhandlingar har Svensk handel och Hotell- och restaurangfacket enats om nya kollektivavtal för restaurang- och caféanställda som arbetar på handelns företag.
Avtalet följer industrins löneökning på 5,4 procent över 29 månader. Det innebär att hotet om strejk är avvärjt.

– Efter utdragna förhandlingar är vi lättade över att strejkhotet kunnat avvärjas och att vi har ett nytt avtal på plats. I en tid där hela samhället befinner sig för tionde månaden i en pandemi som också slagit hårt mot företag och jobb vore det oansvarigt att skapa konflikt på arbetsmarknaden, anser Svensk handels förhandlingschef Ola Axelsson.

Avtalet följer industrins kostnadsmärke på 5,4 procent över 29 månader. En stötesten i förhandlingarna har varit hur HRF:s krav på en låglönesatsning ska hanteras.
Ola Axelsson säger att man från arbetsgivarhåll accepterat låglönesatsningen men krävt att den ska rymmas inom de 5,4 procent som varit riktmärket.

– Svensk Handel har varit glasklara med att vi står upp för den svenska modellen och industrins lönenormerande roll på svensk arbetsmarknad. Därför är vi nöjda med att vi träffat ett avtal som håller sig inom märkets kostnadsram, säger Ola Axelsson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

Nudging ska öka ekoförsäljningen

Under oktober ska ett antal utvalda Ica-butiker arbeta med nudging för att den vägen öka försäljningen av ekologiska varor.

Dålig kunskap om hur mat produceras

Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Skånemejerier har majoriteten av de tillfrågade personerna låg kunskap om hur mat produceras.

Coop fortsätter sänka för medlemmar

Under fyra veckor med start 2 oktober fortsätter Coop satsningen på sina snart fyra miljoner medlemmar. Ett 70-tal varor får sänkt pris.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil