Grön regnbågslax med nytt cirkulärt foder

Grön regnbågslax med nytt cirkulärt foder
Glada laxar? I vilket fall gröna. Nu kommer Axfood med den gröna regnbågslaxen efter en foderinnovation. Foto: Pressbild
En innovation från Axfoundation och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) sjösätter Sveriges första gröna regnbågslax i butik och restaurang med start nu.

En innovation från Axfoundation och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) sjösätter Sveriges första gröna regnbågslax i butik och restaurang med start nu.

I stället för soja och vildfångad fisk från jordens alla hörn har regnbågslaxen ätit ett svenskt cirkulärt foder av främst insekter, som i sin tur ätit matsvinn.
I projektet har också Axfood, Sorundahallarna, Urban Deli och Älvdalslax deltagit förutom SLU och Axfoundation.

– Det är ett enormt resursslöseri att låta odlad fisk äta soja från Brasilien och fisk från Stilla Havet, samtidigt som det slängs tonvis med mat i Sverige, säger Madeleine Linins Mörner som är programansvarig för Framtidens mat hos Axfoundation.
– Matavfallet kan i stället användas till att föda upp insekter, en utmärkt föda för fisk. Vår mat ska helt enkelt helst inte äta vår mat.

Genom att samla organisationer och företaget från hela livsmedelskedjan med fiskodlare, fodertillverkare, livsmedelsgrossister, restauranger och dagligvaruhandel, har Axfoundation och SLU tillsammans med bland andra Axfood, Sorundahallarna, Urban Deli och Älvdalslax bevisat att det går att odla en miljövänlig och smakrik svensk fisk i stor skala.
I ett pilotprojekt delfinansierat av Vinnova har en grön hållbar regnbågslax av hög gastronomisk kvalitet tagits fram. 

Regnbågslaxen har ätit ett svenskt cirkulärt fiskfoder gjort på bland annat insekter, som i sin tur ätit grönsaksavfall och brödrester.
– Det är fullt möjligt att vända livsmedelsindustrins avfall från kostnad till resurs och i stor skala odla sjömat som samtidigt minskar övergödningen i Östersjön, säger Anders Kiessling, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Regnbågslaxen finns till försäljning från vecka 45 i Hemköp Torsplan och Hemköp Stockholm city i Stockholm, och på ett fåtal restauranger, däribland Urban Deli i Stockholm. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil