Kan bli lägre spannmålspriser

En blöt och mild vinter. Dessutom Corona-viruset. De två sakerna gör enligt LRF att de just nu höga priserna på spannmål kan sjunka från de historiskt höga nivåer de nu handlas på.

Spannmål ligger just nu på delvis historiskt höga nivåer, rapporterar svenska lantbruksorganisationer.
Priset på raps är högre än på åtta år, vete ligger på en nivå över de senaste årens genomsnitt och det här är goda nyheter för svenska lantbrukare.

De svenska lantbrukarna säljer sitt spannmål på baserat på priser som sätts på globala råvarubörser.
Orsaken till prisuppgången på sistone har varit att prognoser talar om lägre skörd 2020 än det ovanligt goda 2019.

Den milda vintern
Nu menar man att priserna kan sjunka och att det finns två orsaker till det potentiella prisfallet.
Den ena är den milda och blöta vintern. Den andra är Corona-viruset.

– Det är inte så troligt att matkonsumtionen går ned på grund av viruset. Men om det kommer restriktioner kring hur till spannmål får handlas mellan länder, blir resultatet att inköpare letar lokala lösningar. Då minskar istället handeln globalt och världsmarknadspriset pressas, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF till sydsvenskan.se.

Ett annat problem är att den milda vintern gör att tjälen inte satt sig i marken och det är ett problem eftersom tjälen är viktig för att bryta upp leran och ge möjligheter för bättre sådd och skördar.
För att det ska räta till sig krävs att det inte kommer några stora mängder regn under den närmaste tiden.

I produktionsledet och senare i handeln och i konsumentledet påverkar den här utvecklingen naturligtvis också prisbilden.
Eftersom Corona-virusets påverkan ännu är oklar finns dock inga prognoser kring hur prisnivån mer konkret kan utvecklas.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

47 procent fler konkurser i år

Enligt ny statistik från UC har antalet konkurser under januari 2023 varit det högsta på tio år. Samtidigt minskar antalet nya företag kraftigt.

Marknadsför tobaksfri mot gällande lag

Marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter strider på flera punkter mot gällande lag, skriver Dagens juridik som hänvisar till Konsumentverket.

Nu byter Dagab till returpallar

Med start i februari börjar Dagab byta ut alla träpallar mot returpallar från SRS. Det handlar på årsbasis om cirka 1,4 miljoner pallar.

Rusta storsatsar på sin e-handel

Rusta fokuserar om en aning när man nu väljer att satsa mer på sin e-handel. Rusta.com har uppdaterats och fått ny förbättrade funktioner.

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Arla sänker priset till bönderna igen

För andra gången i år sänker nu Arla det pris man betalar till sina bönder för mjölken. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil