Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

De kan bli Årets matbluff

Rekordmånga kandidater. Fem finalister. Fram till 20 januari kan du rösta på vilken vara som motvilligt ska få utmärkelsen Årets matbluff för årets mest vilseledande livsmedelsprodukt.

Liksom ett antal tidigare år ska Årets matbluff nu koras. Den här gången gäller det 2019 (förstås) och juryn hos organisationen Äkta vara har haft många nominerade produkter att ta ställning till.
Nu har den tre män och två kvinnor starka juryn plockat fram fem finalister.
På Äkta varas hemsida har man öppnat för omröstning och den pågår fram till och med 20 januari.

Här är de fem kandidaterna till Årets matbluff – med juryns motiv till varför varan platsar i den här omröstningen:

1. Semper gluten free Bovete & Teff mjöl
”Inte bara mjöl i påsen – framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet”.

2. Alpro Cuisine soya vispbar
”Nästan ingen soja – liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent, faktiskt betydligt mindre än de 8 procent som finns i samma tillverkares sojadryck. Istället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja, vilket tillverkaren förstås inte skyltar med. Sina gräddliknande egenskaper har produkten fått med hjälp av bland annat konsistensmedel och aromämne”.

3. Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb
”Sötad med fruktkoncentrat – en fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. Så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal.
Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Dessa koncentrat står för ungefär två tredjedelar av sötman i yoghurten, som bara är cirka 10-20 procent mindre söt än annan fruktyoghurt. “Inget tillsatt socker” stämmer förvisso, men den är alltså långt ifrån så osötad som den ger sken av”.

  1. Rå Blåbär
    ”Kallpressad fast värmebehandlad – både varumärket “Rå” och produktbeteckningen “råsaft” på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad.
    I själva verket har juicen pastöriserats, d v s hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre”.

    5. Pågen Brioche hamburgerbröd
    ”Bakat utan karaktäristiska råvarorna – brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare.
    De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom”.

SENASTE NYHETERNA

E-MAGAZINE

Håll koll på de senaste nyheterna inom dagligvaruhandeln vart du än befinner dig. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fler nyheter.

KRAV rekryterar pressansvarig

KRAV har rekryterat Carina Johansson som pressansvarig kommunikatör, med särskilt fokus på pressarbete och opinionsbildning. Hon kommer närmast från forskningsinstitutet

Rekordlåg nivå av campylobacter

Färska siffror visar en rekordlåg nivå av campuylobakter i svenska kycklingflockar, enligt Svensk fågel. Det uträknade medeltalet för 2019 års

Var fjärde ny vara vegansk

Försäljningen av köttfritt i Storbritannien fortsätter att öka kraftigt. 23 procent av alla nya brittiska livsmedelsprodukter 2019 var veganska och

Åhléns digitaliserar kvitton

Först Ica och Jula. Nu Åhléns. Det handlar om digitala kvitton och avtal med Kivra. Under våren lanseras samarbetet som

Ica stänger Göteborgs-butik

I slutet av februari stänger Ica Supermarket i Rosenlund i Göteborg för gott. Butiken öppnade så sent som 2013 men

Sälj Ica och Axfood

Har du aktier i Axfood eller i Ica-gruppen? Sälj dem i så fall. Rådet kommer från Nordea som under tisdagen

City Gross storsatsar på hälsa

Hälsa, träning, fitness, livsstil. Dagligvaruhandeln fortsätter bredda sig. Nu lanserar City Gross sin storsatsning inom hälsa, en storsatsning som man

Endast fem klarar ekomålet

Målet är 60 procent men snittet är 38 procent. Det handlar om den offentliga sektorn och livsmedelsinköp. Endast 5 av

Lidl bäst i blindtest

Godast ketchup? Det kan man diskutera tills solen går ned och möjligen fortsätta med tills den går upp igen. Tillfällig

Prisvärt viktigare än billigt

De tar besluten på plats i butiken eller via någon app. Prisvärt är ett viktigare ledord än billigt. Svenskt betyder

Tillfällig vd-lösning i Clearon

Pontus Ellefsson lämnar vd-jobbet i Clearon av hälsoskäl och övergår till ett annat jobb i bolaget. Lars Påhlson, styrelseledamot i

Välkomnar marknadsdom

Franskägda Skånemejerier välkomnar Patent- och marknadsdomstolens beslut kring ostmärkena Präst, Herrgård och Grevé om vilka företaget varit i strid med

Framtidstron lägre i handeln

Framtidstron sjunker. Det gäller både i butiker och e-handeln. Det handlar framförallt om att man ser en lågkonjunktur och pessimistiska

Låter papper ersätta plast

Papper ersätter plast i Arlas nya ostförpackningar. Såväl Herrgård som Präst får ny förpackning där överdelen av plast ersätts av

powered by Typeform

Online videos

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch