Köttpriset mot rekord?

Priset på svenskt kött har följt en intressant kurva som sett ut så att priset legat i stort sett stilla sedan sommaren 2018. [ Foto av Markus Spiske
Priserna på svenskt kött har stigit under coronaperioden och närmar sig toppnoteringen från 2016. Svenskarna vill i allt högre grad ha svenskt kött.

Priset på svenskt kött har följt en intressant kurva som sett ut så att priset legat i stort sett stilla sedan sommaren 2018. Men när coronapandemin slog till i mars började slakterierna höja priserna på olika typer av kött.

Enligt Jordbruksverkets statistik har priset på ungtjur, ett vanligen använt riktmärke, stigit från cirka 42 till nästan 45 kronor under perioden vilket är högt.
Toppnivån, 47 kronor, noterades 2016 och nu tror branschexperter att vi kan nå de nivåerna igen.

Prisuppgången 2020 förklaras primärt av att vi äter större delen av vårt kött hemma och betydligt lägre andel på restaurang än normalt under coronapandemin, skriver di.se idag.
När vi väljer kött själva i butik föredrar en förkrossande majoritet av kunderna svenskt kött medan restauranger till stor del väljer utländskt kött.

En annan förklaring är att marknaden nu börjar stabilisera sig och normalisera sig på allvar efter det svåra torkåret 2018 då många tvingades slakta djur vilket gav ett överskott av kött som dämpade priserna.
Nu är vi i ett marknadsläge där fler svenska bönder börjar satsa på köttproduktion igen och där en större tillgång tros hålla tillbaka prisnivåerna.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Coops medlemmar stöttar bigårdar

Här kan man snacka om ett rejält bi-drag. Coops medlemmar skänker 1,3 miljoner bin till demonstrationsbigårdar i ett nytt samarbete.

Sales Support firar 30 år

30-årsjubileum. Och 15-årsjubileum. Det är mycket nu för
Sales Support som både firar och tittar framåt.

Arla testar foder för mindre utsläpp

Nu testar drygt 2 500 svenska Arla-kor fodertillskottet Bovaer. Det är ett experiment som syftar till att minska metanutsläppen med cirka 30 procent.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil