Köttpriset mot rekord?

Priset på svenskt kött har följt en intressant kurva som sett ut så att priset legat i stort sett stilla sedan sommaren 2018. [ Foto av Markus Spiske

Priset på svenskt kött har följt en intressant kurva som sett ut så att priset legat i stort sett stilla sedan sommaren 2018. Men när coronapandemin slog till i mars började slakterierna höja priserna på olika typer av kött.

Enligt Jordbruksverkets statistik har priset på ungtjur, ett vanligen använt riktmärke, stigit från cirka 42 till nästan 45 kronor under perioden vilket är högt.
Toppnivån, 47 kronor, noterades 2016 och nu tror branschexperter att vi kan nå de nivåerna igen.

Prisuppgången 2020 förklaras primärt av att vi äter större delen av vårt kött hemma och betydligt lägre andel på restaurang än normalt under coronapandemin, skriver di.se idag.
När vi väljer kött själva i butik föredrar en förkrossande majoritet av kunderna svenskt kött medan restauranger till stor del väljer utländskt kött.

En annan förklaring är att marknaden nu börjar stabilisera sig och normalisera sig på allvar efter det svåra torkåret 2018 då många tvingades slakta djur vilket gav ett överskott av kött som dämpade priserna.
Nu är vi i ett marknadsläge där fler svenska bönder börjar satsa på köttproduktion igen och där en större tillgång tros hålla tillbaka prisnivåerna.

Dela denna nyhet

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Klarna på väg mot nytt miljardförvärv

Klarna på väg mot nytt miljardförvärv

Klarna är på väg att investera i ett nytt företag. Det handlar om ett köp av en tysk jätte och rör sig enligt media om en ny miljardaffär för Klarna.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.