Kritik mot plastpåseskatt

Riksdagen beslutade under onsdagen om den nya skatten på plastbärkassar och plastpåsar. Svensk handel och Svensk dagligvaruhandel upprepar nu sin tidigare kritik mot den nya punktskatten.

Svensk handel är liksom tidigare kritisk mot den nya skatten på plastbärkassar (3 kr) och på de mindre genomskinliga fruktpåsarna (30 öre) och kallar det ”symbolpolitik”.
– Det är beklagligt att handeln blir måltavla för regeringens förklädda gröna skattehöjning. Skatten på plastbärkassar är symbolpolitik som saknar miljönytta, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

En av punkterna i kritiken är att skatten inte är differentierad utan lika hög på de kassar som är gjorda av förnyelsebar eller återvunnen plast.
– Handelsföretagens engagemang för att ta fram miljövänliga påsar ignoreras helt. Hade regeringen menat allvar med sin miljöpolitik hade de istället valt att jobba tillsammans med handeln och premiera det aktiva arbete som hållbarhetsarbete som pågår, säger Mats Hedenström.

Lagstiftningen träder i kraft 1 mars, men själva skatten på plastbärkassar ska börja tas ut från 1 maj 2020.

Även Svensk dagligvaruhandel upprepar sin kritik mot riksdagens beslut om skatt på plastbärkassar och påsar.
– Dagens beslut i riksdagen sänder en olycklig signal till dagligvaruhandeln och de satsningar vi gör och har gjort på att ställa om plastförpackningar till att bli materialåtervinningsbara och fossilfria. Det som nu händer är att skatt införs på en produkt som handeln redan har fått in i det cirkulära systemet och gjort fossilfria, säger Svensk dagligvaruhandels vd Karin Brynell.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil