Överens om korttidspermittering

Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman. | Foto: Pressbild
Livsmedelsföretagen och Livsmedarbetareförbundet blev under onsdagen överens om ett nytt avtal kring korttidspermittering i spåren av Corona-pandemin.

Under onsdagen skrev arbetsgivarna i Livsmedelsföretagen och de anställdas organisation Livs ett nytt kollektivavtal utifrån regeringens förslag om korttidspermittering. Avtalet är efterfrågat framförallt av mindre företag som tappat nästan hela sin försäljning utifrån Corona-viruset.

Korttidspermittering innebär i korthet att staten går in och täcker delar av företagens lönekostnader så att uppsägningar och konkurser kan undvikas.
− Många av våra mindre medlemmar, inte minst bagerier, konditorier och caféer, står på konkursens rand. Med det här avtalet minskar vi risken för att företagen går i konkurs och därmed tvingas säga upp sina anställda, säger Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman.

– Jag vill rikta ett stort tack till Livs för snabb hantering av den här frågan. Men läget är fortsatt mycket allvarligt och vi vet inte hur länge den här krisen kan pågå. Därför vill jag starkt uppmana alla att fortsätta handla från sina lokala livsmedelsföretag. De allra flesta erbjuder take away, hemleveranser och andra kreativa lösningar, så det finns ingen anledning att sluta handla, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Med det här nya avtalet tar Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet ett gemensamt ansvar i en mycket svår tid för livsmedelsindustrin.

− Det är positivt att regeringen har agerat snabbt. Vi har tagit vårt ansvar för att trygga jobben inom livsmedelsproduktionen. Det är ett viktigt avtal för de delar av vår bransch som har det riktigt tufft. Vi kommer nu jobba vidare med att träffa lokala överenskommelser med berörda företag, säger Eva Guovelin, ordförande för Livsmedelsarbetareförbundet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil