Lagar skollunch inom planetens gränser

Lagar skollunch inom planetens gränser
Rödbetsbiffar är ett exempel på mat inom planetens gränser, menar Orkla. Foto: Pressbild
I samarbete med Orklas matkreatörer har skolor i 36 kommuner som mål att under en hel vecka laga skolluncher som håller sig inom planetens gränser.

I samarbete med Orklas matkreatörer har skolor i 36 kommuner som mål att under en hel vecka laga skolluncher som håller sig inom planetens gränser.

Under ledning av Orklas matkreatörer har alltså skolor i 36 svenska kommuner som mål att under en hel vecka laga skolluncher inom planetens gränser.
Enligt forskningen innebär det en klimatbudget på snitt 2,5 kg Co₂e för en veckas skolluncher, i jämförelse med snittet som har en klimatpåverkan på ca 10 kg Co₂e.

– Det är kul att intresset för klimatsmart skolmat är så stort. Barn och ungdomar är väldigt intresserade av klimatfrågor. Med en kost mer anpassad för vår planet blir alla bli vinnare – naturen, samhället och vi själva. Kommuner och skolan har en viktig roll att spela i det arbetet, säger Johan Holster, kulinarisk kreatör hos Orkla i Sverige.

Vår konsumtion av mat står för cirka en tredjedel av en privatpersons klimatpåverkan, skriver Orkla som hänvisar till att enligt Världsnaturfonden lever den genomsnittliga svensken som om vi hade 4,2 jordklot och bara maten står idag för mer än ett helt jordklot.

– Klimatsmart mat är inte tråkig! Tvärtom handlar det snarare om en möjlighet att höja kvalitet och skapa mer inspirerande mat. Vi kan komma väldigt långt med nya recept, några nya råvaror, måltidslära och hur man kan tänka kring helheten. Sedan handlar det om att få kostchefer och kökschefer att planera en klimatsmart skolmat som är så god att barnen älskar den och att den faktiskt hamnar i magen på eleverna och inte slängs, säger Johan Holster.

– Det är väldigt inspirerande med en sådan här vecka där vi utmanar oss själva att nå klimatmålen. Vi lär oss oerhört mycket både om hur vi ska jobba men också vad som faller eleverna i smaken. Klimatengagemanget är oerhört stort bland alla våra elever, men smakerna måste vara de rätta för att vi ska nå hela vägen, säger David Gustavsson, 1:e kock, Aggarpsskolan, Svedala kommun.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Kronprinsparet på besök hos Fazer

Livsmedelsinnovationer och hållbarhet stod i centrum när kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Fazer i Vanda förra veckan.

Circle K tar nytt steg kring hållbarhet

För att minska antalet engångsartiklar gör Circle K ett nytt test ihop med Panter och Tingstad. Det handlar om ett cirkulärt system för takeaway-mat.

En bonde har polisanmält sina kor

En indisk bonde har polisanmält sina kor efter att de inte producerat mjölk på fyra dagar, trots att de har fått den mat de ska ha.

”Fortsatt tufft för svensk ekonomi”

Svensk ekonomi visar hög aktivitet men står inför fortsatta problem och det är en lång väg till att återställa hushållens köpkraft, skriver Handelsbanken.

Coop öppnar ny butik i Västerås

28 september är det dags för Coop att inviga sin nybyggda butik i centrala Västerås, där man ska profilera sig med en extrasatsning på färskvaror.

Östenssons nya butik är invigd

Nu är invigningen av Hemköp Östenssons Folkungavallen genomförd och därmed har Linköping fått en ny modern livsmedelsbutik.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil