Vi använder få lösenord

Var tredje använder få lösenord – fem eller färre – för sina olika konton på nätet. | Foto av Pixabay
En internationell men begränsad undersökning från Fico indikerar att många av oss använder ganska få lösenord och gärna håller lösenorden i huvudet.

Fico är ett internationellt företag som arbetat mot finansiell brottslighet. Man har nu låtit göra en undersökning om digitala konsumentvanor och presenterar nu resultaten vilka bland annat handlar om lösenord.
Det bör redan här påpekas att undersökningen är kraftigt begränsad till sin storlek eftersom den bygger på svar från totalt 5 000 människor i tio länder, där Sverige är ett av tio och ett av de minsta.

Av de svenskar som ändå svarat i undersökningen säger enligt Fico drygt var tredje att de använder få lösenord – fem eller färre – för sina olika konton på nätet. Det är även ytterst få av de svarande som använder exempelvis lösenordshanterare. Ungefär hälften av de svenska svarande håller enligt Fico alla lösenord i minnet.

91 procent av den svenska befolkningen använder internet dagligen, vilket innebär många inloggningar på olika plattformar och tjänster på nätet (Svenskarna och internet 2019).
I den nya undersökningen från Fico säger 36 procent av de svarande svenskarna att de använder separata lösenord för olika konton på internet medan 6 procent använder samma lösenord för alla sina konton på nätet.

– I takt med att vi ser allt fler dataintrång är det generella rådet att du ska ha ett separat lösenord för respektive konto på nätet, säger Sarah Rutherford, expert på identitetslösningar hos Fico.
– Förutom bekvämlighet finns det inga vettiga skäl att återanvända lösenord och vår erfarenhet visar tydligt att det gör användare mer sårbara på nätet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

47 procent fler konkurser i år

Enligt ny statistik från UC har antalet konkurser under januari 2023 varit det högsta på tio år. Samtidigt minskar antalet nya företag kraftigt.

Marknadsför tobaksfri mot gällande lag

Marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter strider på flera punkter mot gällande lag, skriver Dagens juridik som hänvisar till Konsumentverket.

Nu byter Dagab till returpallar

Med start i februari börjar Dagab byta ut alla träpallar mot returpallar från SRS. Det handlar på årsbasis om cirka 1,4 miljoner pallar.

Rusta storsatsar på sin e-handel

Rusta fokuserar om en aning när man nu väljer att satsa mer på sin e-handel. Rusta.com har uppdaterats och fått ny förbättrade funktioner.

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Arla sänker priset till bönderna igen

För andra gången i år sänker nu Arla det pris man betalar till sina bönder för mjölken. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil