Vi använder få lösenord

Var tredje använder få lösenord – fem eller färre – för sina olika konton på nätet. | Foto av Pixabay
En internationell men begränsad undersökning från Fico indikerar att många av oss använder ganska få lösenord och gärna håller lösenorden i huvudet.

Fico är ett internationellt företag som arbetat mot finansiell brottslighet. Man har nu låtit göra en undersökning om digitala konsumentvanor och presenterar nu resultaten vilka bland annat handlar om lösenord.
Det bör redan här påpekas att undersökningen är kraftigt begränsad till sin storlek eftersom den bygger på svar från totalt 5 000 människor i tio länder, där Sverige är ett av tio och ett av de minsta.

Av de svenskar som ändå svarat i undersökningen säger enligt Fico drygt var tredje att de använder få lösenord – fem eller färre – för sina olika konton på nätet. Det är även ytterst få av de svarande som använder exempelvis lösenordshanterare. Ungefär hälften av de svenska svarande håller enligt Fico alla lösenord i minnet.

91 procent av den svenska befolkningen använder internet dagligen, vilket innebär många inloggningar på olika plattformar och tjänster på nätet (Svenskarna och internet 2019).
I den nya undersökningen från Fico säger 36 procent av de svarande svenskarna att de använder separata lösenord för olika konton på internet medan 6 procent använder samma lösenord för alla sina konton på nätet.

– I takt med att vi ser allt fler dataintrång är det generella rådet att du ska ha ett separat lösenord för respektive konto på nätet, säger Sarah Rutherford, expert på identitetslösningar hos Fico.
– Förutom bekvämlighet finns det inga vettiga skäl att återanvända lösenord och vår erfarenhet visar tydligt att det gör användare mer sårbara på nätet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil