Handlare reagerar på fimpar

Rökförbudet på restauranger har lett till att många nu istället fimpar på gatan utanför butikerna. | Foto av Lisa Fotios
Rökförbudet på uteserveringar och andra offentliga platser har gett en oväntad effekt som handlare nu reagerar mot. Det handlar om fimpar.

1 juli förra året förbjöds rökning på uteserveringar och andra offentliga platser som hållplatser, utanför butikslokaler och andra ställen.
Allmänheten har reagerat positivt på detta och i en färsk undersökning säger 90 procent av de svarande att man känner till förbudet och 78 procent att det är bra med ett förbud.

Nu reagerar ägarna till landets närbutiker och kiosker mot en icke förutsedd effekt av det årsgamla förbudet.
Tidigare kunde handlare, liksom restauranger, ha en askkopp utanför lokalen men med förbudet tvingades de ta bort dessa.

Det har lett till att många nu istället fimpar på gatan utanför butikerna och nu vill Convenience stores Sweden, som organiserar handlarna, se ett förbud mot att kasta fimpar på gatan.

– Det är bra att människor som inte vill utsättas för cigarettrök har möjlighet att göra det. Men det är inte rimligt att gatorna utanför våra medlemmars butiker ska fyllas med fimpar nu när askkopparna tagits bort. Fimpar är ett stort nedskräpningsproblem och det är dags att Sveriges politiker tar detta problem på allvar och inför en bot på nedskräpning, säger Bengt Hedlund, vd för organisationen.

Enligt Håll Sverige rent kastas ungefär en miljard fimpar på gator och torg varje år.
När man gjorde en skräpmätning i större tätorter 2019 stod fimparna för 65 procent av allt skräp.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil