Handlare reagerar på fimpar

1 juli förra året förbjöds rökning på uteserveringar och andra offentliga platser som hållplatser, utanför butikslokaler och andra ställen.
Allmänheten har reagerat positivt på detta och i en färsk undersökning säger 90 procent av de svarande att man känner till förbudet och 78 procent att det är bra med ett förbud.

Nu reagerar ägarna till landets närbutiker och kiosker mot en icke förutsedd effekt av det årsgamla förbudet.
Tidigare kunde handlare, liksom restauranger, ha en askkopp utanför lokalen men med förbudet tvingades de ta bort dessa.

Det har lett till att många nu istället fimpar på gatan utanför butikerna och nu vill Convenience stores Sweden, som organiserar handlarna, se ett förbud mot att kasta fimpar på gatan.

– Det är bra att människor som inte vill utsättas för cigarettrök har möjlighet att göra det. Men det är inte rimligt att gatorna utanför våra medlemmars butiker ska fyllas med fimpar nu när askkopparna tagits bort. Fimpar är ett stort nedskräpningsproblem och det är dags att Sveriges politiker tar detta problem på allvar och inför en bot på nedskräpning, säger Bengt Hedlund, vd för organisationen.

Enligt Håll Sverige rent kastas ungefär en miljard fimpar på gator och torg varje år.
När man gjorde en skräpmätning i större tätorter 2019 stod fimparna för 65 procent av allt skräp.

Rökförbudet på restauranger har lett till att många nu istället fimpar på gatan utanför butikerna. | Foto av Lisa Fotios

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform

Juridiken i julhandeln

Öppet köp, bytesrätt, ångerrätt… I julhandeln ökar frågorna om juridiken kring julklapparna. Vi reder ut de vanligaste juridiska frågorna tillsammans med Familjens Jurist.

Ica återkallar felmärkt kallrökt lax

Ica återkallar felmärkt kallrökt lax

Ica återkallar Ica kallrökt lax skivad 150 gram. Det gör man efter att ha upptäckt att förpackningen blivit märkt med fel bäst före-datum.

1,3 miljoner paket på ett dygn

1,3 miljoner paket på ett dygn

Det är ett nytt rekord för Postnord. Nästan 1,3 miljoner paket under ett dygn är facit efter senaste Black friday, 25 procent upp gentemot förra året.

Avtal klart för Coops nya centrallager

Avtal klart för Coops nya centrallager

Nu har Coop logistik AB formellt skrivit avtal med kapitalförvaltningsbolaget DWS kring Coops nya centrallager vilket byggs i Eskilstuna logistikpark.

”Oväntad ökad konkurrenskraft”

”Oväntad ökad konkurrenskraft”

Trots konjunkturnedgång och en stark krona anser svenska livsmedelsproducenter att svenska livsmedel ökat i konkurrenskraft under tredje kvartalet.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.