Lidl satsar mer på solenergi

Lidl satsar mer på solenergi
Taket på Lidls nya centrallager i Örebro där man satsar stort på solenergi. Foto: Pressbild Lidl

Nu har Lidl installerat en 6 000 kvadratmeter stor solcellsanläggning på taket till sitt nya centrallager i Örebro som ett led i sin klimatsatsning.

I juni öppnade Lidl vad som definieras som Sverige världens första klimatneutrala livsmedelsbutik på Gotland, certifierad enligt NollCO2.

Som ett led i att balansera klimatpåverkan i projektet har nu en 6000 kvadratmeter stor solcellsansläggning installerats på Lidls nya centrallager i Örebro, som öppnade i december 2019. Anläggningen beräknas producera hela 838,1 MWh per år.

Centrallagret i Örebro är Lidls mest moderna och har kapacitet att serva upp till 100 butiker.

Lagret är en viktig del i Lidls infrastruktur och en förutsättning för en fortsatt tillväxt i Sverige, skriver företaget i en pressrelease.

För att balansera klimatpåverkan i Lidls NollCO2-projekt på Gotland behövde en ytterligare klimatkompenseringsåtgärd vidtas och Lidl valde då att investera i solenergi inom det egna fastighetsbeståndet.

Klimatpåverkan från byggskedet i Visby kommer att kompenseras under ett till två år med hjälp av solcellsanläggningen i Örebro.

All energi som därefter produceras kommer bidra till att minska såväl klimatavtrycket som mängden köpt el för butiken i Visby och lagret i Örebro samtidigt.

– Vi tycker det är jättekul att vi har kunnat genomföra denna stora investering på ”hemmaplan”, säger Lidl Sveriges fastighetsdirektör Thomas Brattlöw.

– Detta är ett viktigt steg i vårt arbete att minska våra utsläpp och bidra till branschens omställning mot ett helt klimatneutralt byggande.

På centrallagrets tak finns nu 3 638 solpaneler som har en toppkapacitet på 1000,45 kWp.

Solpanelerna har en effektiv yta på 5 954 kvadratmeter och en årlig produktion på 838 100 kWh vilket nästan motsvarar en fullstor fotbollsplan och en genomsnittlig årsförbrukning för hela 34 medelstora villor.

Solpanelerna har en beräknad livslängd på 25 år.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil