LRF besviket – saknar miljard till bönderna

LRF besviket – saknar miljard till bönderna
LRF kritiserar regeringen för avoghet mot jordbruket i vårbudgeten. Foto: Pressbild LRF
Regeringen väljer i sin vårbudget att inte dela ut 1 miljard kronor som tidigare öronmärkts för Sveriges lantbrukare, skriver LRF som är besviket.

Regeringen väljer i sin vårbudget att inte dela ut 1 miljard kronor som tidigare öronmärkts för Sveriges lantbrukare, skriver LRF som är besviket.

– Vi är besvikna över att regeringen väljer att minska den nationella medfinansieringen av landsbygdsprogrammet, med hänvisning till att EU tillför medel via sin återhämtningsfond för coronaeffekten, säger LRF-ordföranden Palle Borgström.
– Det blir ett nollsummespel där Sveriges livsmedelsproducenter blir de ekonomiska förlorarna, hävdar han.

I vårbudgeten saknas 1 miljard kronor till svenska lantbrukare, som LRF ser det. EU:s återhämtningsfond, för att minska effekterna från coronaepidemin, ger 1,4 miljarder extra i det svenska landsbygdsprogrammet.
Istället för det extra stödet under corona verkar den svenska regeringen välja att dra bort samma summa från den nationella medfinanseringen till landsbygdsprogrammet. En besparingsåtgärd som drabbar en ekonomiskt hårt trängd sektor, resonerar LRF.

– Avsikten från EU:s håll kan knappast vara att pengarna till stor del bara ersätter nationella medel för befintliga satsningar, säger Palle Borgström.
Som visst plåster på såren har regeringen, efter förhandlingar med samarbetspartierna, beslutat att tillföra landsbygdsprogrammet 417 extra miljoner kronor för åren 2021–2022.
– Vi välkomnar givetvis det tillskottet men vi tycker att det är anmärkningsvärt att regeringen inte använder alla pengar till att förstärka programmet, säger Palle Borgström.
Konsumenterna gillar svenskproducerat men svenska lantbrukare är hårt trängda av konkurrensen från andra EU-länder.
Därför är investeringsbehovet i svenskt lantbruks stort för att hävda sig i konkurrens från import från länder med sämre djuromsorg och mindre miljökrav, som LRF ser det.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Coop kampanjar med humortrio

Coop fixar festen tillsammans med IJustWantToBeCool, humortrion som i tre Youtube-kanaler har en miljonpublik.

Billigast att köpa storpack på nätet

Dyrt snus? Absolut. Men när Norstat undersöker saken på uppdrag av Snusbolaget är resultatet att man kan tjäna rejält på att handla på nätet.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil