Örebro universitet inventerar matvanor

Örebro universitet inventerar matvanor
Marleen Lentjes, forskare inom medicin i Örebro, leder en ny inventering av svenskars matvanor. Foto: Örebro universitet
Nu tar Örebro universitet ännu ett initiativ kring svenskar och mat. Den här gången handlar det om en ny inventering av svenskarnas matvanor.

Nu tar Örebro universitet ännu ett initiativ kring svenskar och mat. Den här gången handlar det om en ny inventering av svenskarnas matvanor.

Nu gör forskare vid Örebro universitet en inventering av svenskars matvanor, med särskilt fokus på invandrare från Syrien, Irak och Somalia. 
– Vi ska ta reda på vad människor i Sverige äter idag och uppdatera våra underlag för forskning om kost, säger Marleen Lentjes, forskare i medicin.

Det görs regelbundet undersökningar om människors kost och matvanor med hjälp av enkäter. Ett skäl kan vara att undersöka om kosten medför några hälsorisker. 
Det är enkäter som dessa som Örebro-forskarna ska uppdatera för att fler vanligt förekommande livsmedel ska finnas med. Tidigare undersökningar har inte riktig kunnat fånga upp utlandsfödda svenskars matvanor. 

– Deras kostvanor kan skilja sig från den svenskfödda befolkningens vanor – även långt efter att de kommit till Sverige. Mat är en viktig del av vår kulturella identitet som vi bär med oss, säger Marleen Lentjes. 

Detta behövs inte minst för ett stort forskningsprojekt i Örebroregionen som kommer omfatta 17 000 familjer. Både det grundläggande arbetet och den nya studien är en del av den strategiska satsningen på Mat och hälsa vid Örebro universitet. 

– Matvanor formas tidigt och de följer oss genom hela livet. För att kunna studera kost i så stor skala som vi ska göra måste vi veta hur vi på bästa sätt mäter vad människor faktiskt äter, säger Marleen Lentjes. 

Just nu söker forskarna deltagare till studien: gravida kvinnor eller kvinnor med barn under 10 år. Forskarna vill framför allt vill veta mer om kulturspecifika maträtter och matvanor. Men en tredjedel av deltagarna ska vara födda i Sverige. 

Marleen Lentjes räknar med att kunna rekrytera 130 deltagare till studien. De kommer att få svara på frågor vid sex tillfällen under det kommande året.
Forskarna vill dessutom träffa deltagare som är födda utanför Sverige vid ett tillfälle för att ställa frågor om inköp, matlagning och familjemåltider. Träffarna är digitala via zoom.

Studien genomförs i samarbete mellan Örebro universitet, Region Örebro län och Livsmedelsverket.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Julmusiken som lugnar magen

Julen kan vara stressig men julmusiken lugnar magen. I vart fall enligt Valio som tagit en spellista och en professor till hjälp för att påvisa detta.

Daniel Seifter tar över Urban Deli

Daniel Seifter tillträder i februari som ny vd för Urban Deli. Ambitionen är att bibehålla det lustfyllda koncept man har men fortsätta utveckla det.

Så handlade vi hos Shopify

Även om Black Friday backade totalt redovisar Shopify för sin del för den och Cyber Monday positiva siffror jämfört med 2021.

CBS öppnar sin tredje Coop Mini

Coop butiker & stormarknader, CBS, inviger på fredag sin tredje obemannade butik. Denna Coop Mini öppnar i Gåvsta nordost om Uppsala.

Apotea ska växa så in i Norden

Det är Norden nästa som gäller för nätapoteket Apotea som ska växa via investeringar i norska och finska nätapotek framöver.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil